cake van polenta, pompoen en aubergine

Deze cake van polenta is heerlijk als bijgerecht bij gevogelte, zoals kipdrumsticks met tijm en honing of parelhoen met rozemarijn

ingrediënten van de week: polenta & pompoen
kok: Lobke

“Zó leuk om eindelijk eens polenta te maken! Bij de Grut in Nijmegen staat polenta regelmatig als vegetarisch gerecht op de kaart, vaak in de vorm van een soort plaattaart. En ter ere van ‘the good old days at the Grut’ wilde ik nu ook een cake / plaattaart van polenta maken. Je kunt dit het beste een dag van tevoren maken, want het afbakken doe je pas als de polenta helemaal is afgekoeld. Serveer met wat sla en kip-drumsticks gegaard met tijm en honing.”

ingrediënten (4-6 personen)

  • 250 g polenta (maismeel)
  • 1 eetl zout
  • 1-2 sjalotten
  • de blaadjes van 5 takjes verse rozemarijn
  • de blaadjes van 5 takjes verse tijm
  • 100 g oude (geiten)kaas
  • 1 ei
  • klontje roomboter
  • 0,5 aubergine
  • 400 g pompoen
  • olijfolie
  • peper & zeezout uit de molen, zout

recept

Schil de pompoen en ontdoe hem van pitten. Snijd in plakken. Halveer de aubergine door de lengte en snijd 1 helft in lange plakken. Leg pompoen en aubergine op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, de verse rozemarijn en zeezout. Bak beetgaar in de oven (circa 10 minuten op 180C).

Rasp de kaas en klop het door het ei met wat peper en zout. Snipper de sjalot en bak hem kort en licht glazig met het geperste teentje knoflook. Vet een broodblik of vierkante bakvorm in met wat boter.

Breng 1,1 liter water met 1 eetl zout aan de kook. Schenk er al roerend de polenta in. Zet het vuur lager en blijf roeren. Voeg de verse tijm toe en laat de polenta circa 10 minuten pruttelen. Voeg, wanneer roeren lastig wordt, het geraspte kaas-eimengsel toe. Haal de pan van het vuur en roer de knoflook-sjalotjes door de polenta en het klontje boter en breng op smaak met wat peper.

Proef of de polenta op smaak is, voeg anders nog wat (zee)zout toe.

Schep de polenta in het bakblik, egaliseer en beleg met de pompoen en aubergine. Druk de groente goed in de polenta.

Laat helemaal afkoelen. Verwarm de oven voor op 180C en bak de polenta circa 30 minuten.

Serveer met een groene salade en bijvoorbeeld kip, parelhoen of falafel.