sushibowl met gegrilde zalm


met een lepel uit een kom sushi eten, dát is relaxed van sushi genieten; en het is nog simpel te maken ook

 

thema: bowls
kok: Lonneke

“Eigenlijk is het best vreemd dat dé grote trend in foodland van dit moment niet een ingrediënt of bepaalde keuken is, maar een kwestie van opdienen. Ik heb het dus over bowlfood, ofwel eten uit een kom. Het begon allemaal met de #smoothiebowls op Instagram: kleurrijke kommen met fruit van gezondheidsbewuste foodbloggers. Al snel volgden hippe restaurants met saladebowls en diners uit kommen vol kleurrijke groenten en granen. Het simpelweg verhuizen van je normale maaltijd van bord naar kom is niet waar deze trend over gaat. Eten uit een ‘bowl’ heeft een eigen karakter. Het is meestal gezond (een voedzame balans van granen, groenten en eiwitten) en de kleurrijke ingrediënten worden veelal naast elkaar geserveerd (dus niet door elkaar gehusseld).”

“Deze sushibowl met gegrilde zalm is vooral uit luiheid ontstaan. Mijn kinderen zijn dol op sushi en ze wilden graag dat ik dat een keer ging maken. Maar strakke sushi rollen op van die bamboematjes leek me zo’n gedoe… In deze kom heb ik de ingrediënten van hun favoriete sushi bij elkaar in een kom gedaan. Voilà relaxte sushibowl.”

ingrediënten (4 personen)

  • 250 g sushirijst
  • 5 el rijstazijn of witte wijnazijn
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zout
  • 200 g zalmfilet
  • 2 avocado’s
  • 1 komkommer
  • 2 el sesamzaad
  • 200 g tuinerwten extra fijn (diepvries)
  • 125 g zeewiersalade
  • zoute sojasaus en wasabipasta om erbij te serveren
  • optioneel: handje gedroogd zeewier (van Seamore)

recept

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Blanceer/kook ondertussen de tuinerwten kort tot ze gaar en warm zijn en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin en schep op een schoteltje.
Optioneel: bak het gedroogde zeewier kort in hete olie knapperig (20 seconden per kant) en bewaar tot gebruik op een bord met een vel keukenpapier.

Klop vervolgens een marinade van de rijstazijn, suiker en het zout en meng de marinade door de rijst. Snijd daarna het vruchtvlees van de avocado’s in schijfjes en de komkommer in kleine blokjes. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de komkommer. Bestrooi de zalmfilet met zout en peper en bak in een ingevette grillpan tot de buitenkant van de zalm krokant gebakken is, maar hij van binnen nog rosé is.

Meng de erwtjes en blokjes komkommer door de rijst en schep de sushisalade in kommen/bowls. Verdeel als laatste de avocado en stukken gegrilde zalm over de kommen en bestrooi het met de geroosterde sesamzaadjes (en eventueel met de gebakken ‘zeewierchips’).
Serveer met de zeewiersalade, sojasaus, wasabipasta.