
kokosrijst met zoetzure groenten en knapperige tofu
Deze delicate kokosrijst met zoetzure groenten en knapperig gebakken tofu is echt een feest op tafel, voor jong én oud!
ingrediënten: rijst & cashewnoten
kok: Jeannette
“Na ontelbare stukken gevulde speculaas, pepernoten en andere vettige zoetigheid, tijd voor een verfrissend gerecht met delicate smaken. Het zijn heel wat ingrediënten die je nodig hebt, maar als je vaker Aziatisch kookt heb je vast al een boel in huis. In eerste instantie wilde ik dit gerceht met varkensvlees maken, maar ik bedacht me op het laatst en koos voor tofu. Die ik vervolgens knapperig bakte . Heerlijk. Uiteraard kun je de tofu voor varkensfilet vervangen. Door de rijst in kokosmelk te koken krijgt ie een heerlijk verfijnde smaak. Perfect bij tal van Oosterse gerechten. Heb je kokosmelk over, vries die dan in en grbuik hem als smaakmaker in Oosters gerechten, of in een spannende stamppot met wortel en/of zoete aardappel. Overigens: je kunt gerust een andere combi van groenten gebruiken: wortel, erwtjes, sperziebonen, paprika etc.”
Ingrediënten (3-4 personen)
voor de kokosrijst
- 300 g witte rijst
- 270 g water
- 270 g kokosmelk (vries de rest in voor later)
- evt. 3 limoenblaadjes (diepvries, toko)
- snuf zout
voor de knapperige tofu
- 1 blok tofu
- ca 2 el maizena
voor de zoetzure saus
- 150 ml ananassap
- 1½ el tomatenketchup
- 1 kleine tl lichte sojasaus
- 1 kleine tl sesamolie
- 1 afgestreken el witte basterdsuiker
- ½ -1 el witte wijnazijn & 1 el limoensap (of 2 el witte wijnazijn)
- 1 eetlepel maizena
voor de roerbak
- 6 el arachideolie
- 1 rode ui
- 200 g snijbonen
- 1 bakje bimi
- 1 rode peper
- ca. 10 snoeptomaatjes
- ca. 6 ringen ananas
- optioneel: 3 bosui
- 4 el cashewnoten
- geraspte kokos
Zet de rijst op met het water, kokosmelk een snuf zout en limoenblaadjes. Breng aan de kook en laat op zacht vuur zachtjes koken totdat de rijst alle vocht heeft opgenomen en gaar is.
Laat de tofu uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd hem vervolgens in blokjes, doe ze in een groot boterhamzakje en schep er de maizena bij. Schud goed door elkaar zodat alle blokjes bedekt zijn met maizena.
Meng de ingrediënten voor de zoetzure saus door elkaar.
Verhit 2 eetlepels olie in de pan en roerbak achtereenvolgens de ui, snijbonen, bimi en rode peper. Voeg na een paar minuten de zoetzure saus toe en laat even pruttelen. De bimi blijft knapperig. Wil je deze wat zachter hebben, blancheer hem dan voordat je ‘m roerbakt. Halveer de tomaatjes en snijd de ananasringen in stukjes. Voeg ze op het laatst toe en warm even mee.
Verhit in een tweede wok, of koekenpan 4 eetlepels arachideolie en bak de tofublokjes knapperig bruin in de olie. Draai zo nu en dan om zodat ze aan alle kanten knapperig worden.
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Hak ze eventueel in grove stukken.
Schep de rijst in een diepe kom, leg er wat zoetzure groentjes en knapperige tofu bij. Bestrooi met de cashewnoten en naar wens met in ringen gesneden bosui, kokosrasp en verse koriander. Leg er een partje limoen bij. Serveer er, voor wie wil, nog wat sambal en lichte sojasaus (toko) bij.