wortelsoep met gember en kokosmelk


verwarmende, dikke wortelsoep met sinaasappelsap, gember en kokosmelk

 

gerecht van de week: koken met wortel
kok: Lonneke

“Deze romige wortelsoep met gember en kokosmelk brengt wat zon in lange winterse dagen. De kokosmelk geeft de soep een zijdezachte textuur. Het friszure sinaasappelsap en de verse gember zorgen voor pit, echt een aanvulling op de zoetige wortelen. Ook een mooi gerecht voor ‘moeilijke dieeters’, want deze soep is vrij van lactose en gluten, veganistisch én paleo.”

ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg wortelen (winterpeen), geschild en in stukjes gesneden
  • 2 el kokosolie of olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • sap van 1 sinaasappel
  • 200 ml (1 blikje) kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje en 500 ml water (of 500 ml groentebouillon)
  • 2 cm verse gember, geraspt (ca. 2 tl)
  • 4 el geroosterde pompoenpitten
  • zout en peper naar smaak

recept

Verhit de olie in een soeppan op laag vuur en fruit hierin de uien. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en blijf zachtjes bakken tot de uien zacht en bruin zijn. Voeg dan de wortelen, de kokosmelk (zet hiervan 4 eetlepels nog even apart) en groentebouillon toe en breng op hoog vuur aan de kook. Voeg dan het sinaasappelsap toe en dek de pan af. Laat op laag vuur met de deksel op de pan zachtjes koken totdat de wortelen helemaal zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Voeg dan de verse gember toe en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.
Breng de soep op smaak met zout en (chili)peper. Als de soep te dik is, voeg dan wat extra bouillon toe.
Serveer met de geroosterde pompoenpitten en een lepel van de apart gehouden kokosmelk.