
aardappel-bietsalade met gerookte forel en mierikswortel
ingrediënten van de week: biet & aardappel
kok: Lonneke
“Die voorgekookte, vacuümverpakte biologische rode bietjes uit de supermarkt vind ik een super uitvinding. We eten het regelmatig als er weinig tijd is of als ik à la minute nog wat extra groente wil serveren. Supersnel zet je een bietensalade met rode ui en zoutige mayonaisedressing op tafel. Ook de kinderen vinden het lekker. Ik heb ze ooit verteld dat er vroeger bij mij thuis een Italiaans sprekende oppas kwam die rode bietjes steevast bambini rossa – rode kindertjes – noemde. En als wij onze bietjes niet opaten dan zwaaide er wat! Rode bietjes heten in het Italiaans eigenlijk ‘barbabietola rossa’ maar dat doet niet ter zake. Ook bij mijn kinderen sprak het verhaal blijkbaar genoeg tot de verbeelding om de bietjes te proberen. Ik maak de bietjes altijd aan met een hartige, pittige dressing. Rode biet is van nature zoet en kan wel wat tegenhangers qua smaak gebruiken. In deze lauwwarme salade met aardappel en waterkers komt de pit van de rode ui, kappertjes, gerookte forelfilet en mierikswortel.”
recept (4 personen)
400 g gekookte rode bietjes (biologisch, voorverpakt), 1 handje gehakte peterselie (of dille, past ook goed), 200 g vastkokende aardappels (bijv. truffelaardappel en/of roseval), 2 gerookte forelfilets, 75 g waterkers, 1 rode ui, 2 el kappertjes
voor de dressing: 2 tl mierikswortel, 2 tl mosterd, 1 el mayonaise, 1 el wijnazijn, 4 el extra vierge olijfolie, peper en (zee)zout
Was de aardappels en kook ze in de schil. Snijd de rode bieten in blokjes, de forel in stukjes en snipper de rode ui. Meng de biet in een kom met de kruiden, rode ui, kappertjes, wat olie en peper en zout. Meng alle ingrediënten voor de mieriksworteldressing door elkaar. Giet de aardappels af en laat iets afkoelen. Verwijder de schil, snijd ze in blokjes en bestrooi met zout en peper. Meng in een grote platte schaal de aardappel met de mieriksworteldressing. Schep het bietenmengsel en de waterkers door het aardappelmengel en schik als laatste de stukjes forelfilet erop.
Je kunt de aardappel-bietsalade met gerookte forel en mierikswortel heel goed als maaltijdsalade eten.