aardappelgratin met courgette en ui


gratin van plakjes aardappel, rode ui en courgette: lekker, budgetvriendelijk én mooi

 

thema: budget koken
kok: Lonneke

“Met aardappels en uien kun je goedkope en simpele gerechten maken. Stamppot natuurlijk, maar deze keer maak ik een gerecht dat er meer sophisticated uitziet: een gratin. Ik combineerde het met courgette, al kun je er met plakjes winterpeen (even in bouillon voorkoken) ook een sjieke hutspot van maken. Aardappels en uien kun je lang bewaren. Bewaar ze alleen niet samen, want de uien zullen door het vocht uit de aardappels sneller bederven. Leg ze ook niet in de koelkast, maar in een kelder of garage of zoiets. Als het maar een droge, donkere en koele plek is met goede luchtcirculatie. Op die manier kunnen uien 2 tot 3 maanden en aardappels 4 tot 5 maanden goed blijven. Want straks, met warmer weer, is deze aardappelgratin met courgette en ui ook heerlijk, budgetvriendelijk én mooi!”

ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg aardappelen
  • 2 courgettes
  • 3 grote rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml (slag)room
  • 150 g geraspte kaas
  • 1 el gedroogde tijm
  • peper en zout

recept

Verwarm de oven voor op 200ºC. Schil de aardappelen (nieuwe aardappels hoef je niet te schillen, alleen goed schoon te schrobben) en kook ze in ruim water met wat zout tot ze halfgaar zijn. Dat duurt ongeveer 10 minuten, niet langer. Giet ze af en laat ze iets afkoelen.
Snijd ondertussen de courgette in ronde plakken van een halve centimeter en de uien in dunne ringen. Snijd de voorgekookte aardappels vervolgens ook in plakken van ongeveer een halve centimeter.

Vet een grote ovenschaal in met boter en leg hierin de plakjes aardappel om en om met de plakjes courgette en de uiringen (dakpansgewijs). Doe de room in een kom en verkruimel hier het bouillonblokje boven. Roer de room goed om met de tijm en de fijngeperste knoflook. Voeg peper en zout naar smaak toe en schenk het roommengsel over de groenten.
Bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas en bak de aardappelgratin in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Lekker met een groene salade met geroosterde zonnebloempitten.