aardappelgratin met rode bietjes

aardappelgratin met rode bietjes

Dit recept van aardappelgratin met rode bietjes is een verrassende variant op de traditionele aardappelgratin. Een gevarieerde combinatie van smaken.

ingrediënten: biet & aardappel
kok: Jeannette

“Ik ben echt absoluut geen fan van bieten. Veel te zoet. Maar goed, nood breekt wet: de opdracht voor deze week: aardappel en ..biet! Hoofdbrekens heb ik gehad. Het moést en zou een hartig gerecht worden. En ik kan je vertellen: dat is aardig gelukt. Sterker nog: het is echt een topgerecht geworden. De zoete bietensmaak overheerst niet en is prachtig in balans met de zoute ansjovisjes, de lichtzurige smaak van de belegen geitenkaas, de aardse aardappelsmaak. En het vleugje anijs van de dragon maakt het echt helemaal kloppend. Serveer er een lekkere groene salade bij en eventueel een worstje.”

ingrediënten (3- 4 personen)

  • 400 g rauwe bietjes, schoon gewicht (geschild)
  • 400 g vastkokende aardappelen, schoon gewicht (geschild)
  • peper en zout
  • 10 ansjovisfilets
  • 125 slagroom
  • 30 g roomboter
  • 50-70 g 60+ harde geitenkaas
  • paar takjes dragon

recept

Snijd de bietjes en aardappelen in even dikke plakjes van ca. 2 mm. Boter een ovenschaal in. Leg een eerste laag met aardappelschijfjes. Bestrooi met peper en zout en leg er wat vlokjes boter op. Leg er vervolgens een laag bietjes op, bestrooi met peper en verdeel er 5 ansjovisfilets over. Herhaal deze stappen nogmaals. Besprenkel het gerecht met de room, rasp de kaas erover en bedek de schaal met aluminiumfolie. Plaats het gerecht midden in een voorverwarmde oven van 180 graden, voo rongeveer 45 minuten. Controleer of de bietjes en aardappels gaar zijn door er voorzichtig met een vork in te prikken. Als ze bijna gaar zijn, verhoog dan de pventemperatuur tot 200 graden, verwijder de folie en laat het gerecht een mooi bruin korstje krijgen. Het kan zijn dat jouw gerecht korter nodig heeft of juist langer. Elke oven is anders. Houd je gerecht dus in de gaten en controleer zo nu en dan wat de status is.