bladerdeegschelp met aardbeien, kwark-room en witte chocolade

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: aardbei & kwark

 “Een ideaal gebakje voor als je snel iets op tafel wilt toveren. Echt waar, ze zien er prachtig uit en zijn serieus niet moeilijk om te maken. Een deel kun je al van tevoren doen en op het laatste moment top je de hele handel af. Deze bladerdeegschelp is ’tegengevoerd’ met witte chocolade. Daardoor wordt ‘ie niet meteen slap als je er een vulling op doet. Het was wel even puzzelen om de vulling stevig genoeg te krijgen, maar na een kort overleg met kok Yolanda van der Jagt en wat testjes her en der is het eindresultaat top! Een paar tips:
* Eet deze gebakjes direct of in ieder geval op de dag dat je ze maakt. Door de verse zuivel loopt de kwaliteit snel terug.
* Gebruik geen lightproducten. De vulling wordt dan niet stijf genoeg. By the way: ik geloof niet in light-gebak (überhaupt niet in lightproducten trouwens). Mijn motto: als je dan toch ‘zondigt’ doe het dan goed.”

recept (4 personen)
4 plakjes bladerdeeg (ontdooid), een paar el kristalsuiker, 1 reep witte chocolade (75g), 125 ml slagroom, 1/2 zakje klopfix, 1 el vanillesuiker, 50 ml volle kwark, ca. 28 aardbeien, paar takjes munt

Steek een rondje van ca. 8 cm doorsnee uit de plakjes deeg. Zet 4 kleine ovenbestendige kopjes met een diameter van ca 6 cm op hun kop en vet ze in. Leg er een klein stukje bakpapier op en vouw er zo’n beetje de bladerdeegplakjes over (ze ‘vallen’ vanzelf in vorm). Prik er een aantal keer in met een vork, kwast ze in met water en bestrooi ze met de suiker. Plaats de kopjes op een bakplaat en bak de bladerdeegbakjes knapperig in zo’n 15-20 min. Laat ze afkoelen.
bladerdeegkop1a bladerdeegkop1

Smelt 3/4 van de reep chocolade in magnetron. Verdeel de chocolade met een bakkwast over de 4 bladerdeegbakjes zodat het binnenwerk goed bedekt is. Vul de schelpen als de chocolade weer hard is. Je kunt de schelpen ook een paar dagen bewaren op een droge plek (in de broodtrommel bijvoorbeeld). Klop de slagroom met de suiker en klopfix goed stijf. Spatel er voorzichtig de kwark door en verdeel het mengsel over de vier schelpen. Garneer elke schelp met ca. 7 aardbeien. Abricoteer ze eventueel voor een mooi glansje (*zie tip). Smelt de resterende chocolade en besprenkel de schelpen ermee. Steek er als laatste een takje munt in en serveer ze direct.

tip*
Wil jij zo’n mooi glanzend laagje op je gebakje? Verwarm dan een paar el abrikozengelei (te koop bij de supermarkt) totdat deze mooi vloeibaar is (voeg evt een klein beetje water toe) en strijk dat eroverheen. Dat heet met een chic woord ‘abricoteren’. Je kunt ook kweeperengelei gebruiken. Zeer eenvoudig zelf te maken als aan het einde van de zomer de kweeperen weer volop verkrijgbaar zijn. Lekker bij kaas en perfect om zo’n mooi glanzend laagje mee te maken.