
abrikozen tarte tatin met rozemarijn
in deze omgekeerde taart vormen abrikozen en rozemarijn echt een tópcombinatie
gerecht van de week: tarte tatin
kok: Lonneke
“In de zomer van 2002 maakte ik met vrienden een bergwandeling in de omgeving van Sion in het Franse deel van Zwitserland. We kwamen terecht bij een afgelegen berghut waar we koffie en thee met taart bestelden. We kregen toen een verse, nog warme taart – een ‘wähe’ noemden ze het – met abrikozen en rozemarijn. Zó lekker, ik droom er af en toe nog van 🙂 In deze tarte tatin ofwel omgekeerde taart, heb ik geprobeerd die taart van 14 jaar geleden na te maken. In mijn herinnering is die taart van toen alleen maar lekkerder geworden, maar deze heeft ’m zeker geëvenaard.”
ingrediënten (ca. 12 punten)
- 500 g verse abrikozen
- 4 of 5 plakjes bladerdeeg
- ca. 50 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- scheutje (ca. 100 ml) Grand Marnier of andere zoete drank
- snuf zout
- 1 el rozemarijn, alleen de blaadjes, fijngehakt
- ca. 50-100 g amandelmeel
- 25-50 g roomboter (paar klontjes)
- taartvorm of springvorm (Ø 20-24 cm) en bakpapier
recept
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier. Snijd de abrikozen doormidden en haal de pitten eruit. Laat de suiker, vanillesuiker, Grand Marnier en een snuf zout in een steelpan en inkoken tot een lichtbruine karamel.
Verdeel de karamel over het bakpapier op de bodem van de taartvorm en strooi de rozemarijn over de karamel. Leg de abrikozen met de bolle kant in de karamel in de vorm. Bestrooi met amandelmeel en verdeel de klontjes roomboter erover. Maak van het bladerdeeg een dunne lap, groot genoeg om de taartvorm mee te bedekken. Dek de abrikozen af met het bladerdeeg en duw de randen een beetje naar binnen (zo maak je een rand rond de abrikozen).
Bak de taart in circa 25 tot 30 minuten tot het bladerdeeg krokant is. Leg een bord op de taartvorm en draai ze samen om. Pas op, er kan hete karamel ontsnappen! Lauwwarm is de abrikozen tarte tatin het lekkerst.