abrikozenchutney met pistache

kok: Jeannette
ingrediënten van de week: abrikoos & pistache

“Zoet, zuur en pittig en hartig, deze chutney heeft alles in zich wat aan mijn wensen voldoet. Lekker uitgesproken smaken, samen in één potje. Ik heb voor de helft gebruik gemaakt van gezwavelde (friszuur) en ongezwavelde (lekker zoet) gedroogde abrikozen en de andere helft aangevuld met dat wat ik nog in huis had: 3 peren en een mango. Je kunt ook moesappeltjes gebruiken. Het beste resultaat proef je pas over een maand, maar ik snoep er nu al stiekem zo nu en dan van. Bij een blokje pittige oude kaas of schimmelkaas. Mmmmmmm!”

recept (3 potjes van ca. 370 ml)
375 g gedroogde abrikozen, 8 bolletjes stemgember (uit een potje), 3 peren, 1 mango, 3 sjalotjes (gesnipperd), 3 tenen knoflook (gesnipperd), ½ el zout, 250 g lichte basterdsuiker, ½ l appelciderazijn, 2 rode pepertjes (zonder pitjes), 50 g gepelde (ongezouten) pistachenootjes (grofgehakt)

Snijd alle ingrediënten in kleine stukjes en doe alles in een ruime pan. Voeg zout, suiker en azijn toe. Laat ca 45-60 min. sudderen, net zo lang totdat het gerecht voldoende ingekookt is (kan dus ook iets langer dan een uur zijn). Roer er – als de chutney nagenoeg goed is – de pistachenootjes door. De chutney is goed wanneer je een streep met een pollepel trekt over de bodem van de pan, deze niet direct weer dichtvloeit. Giet het mengsel over in goed schoongemaakte potten, draai het deksel erop en zet ze eventjes een paar min. op z’n kop. Laat de chutney een aantal weken staan voordat je hem eet. Serveer bij geroosterd varkensvlees, een pittig kaasplateau of als hapje bij een Indiase maaltijd, met een stukje naanbrood. Overigens ook leuk om cadeau te geven.

tip Ik reinig mijn potten altijd in een sopje van kokend water en soda. Daarna spoel ik ze schoon met kokend water en laat ik ze omgekeerd uitlekken op een schone theedoek. Gebruik altijd schone potten. Zo voorkom je voortijdig bederf.