affogato met chocolade

roomijs ‘verdronken’ in loeihete espresso en smeltende chocolade: hoe simpel – en lekker! – kan een dessert zijn?

 

gerecht van de week: koken met koffie
kok: Lonneke

“Affogato is Italiaans voor verdronken. In de culinaire wereld staat het voor een dessert van roomijs ‘verdronken’ in espresso. Een snel toetje, ideaal als je gasten hebt. Je kunt het ijs zelf maken, maar goede kwaliteit ijs uit het diepvries-schap volstaat prima. Een klassieke affogato maken, is simpel. Een glaasje of kopje met een bolletje roomijs en een verse, sterke espresso is alles wat je nodig hebt. In mijn recept voeg ik er nog chocolade aan toe. De hete, bittere espresso smelt het ijs en de chocolade en creëert ‘hemelse modder’. Een briljant samenspel van temperatuur en textuur. Als ik affogato op de kaart zie staan, is de kans groot dat ik het ga bestellen.

affogato-in-ascoli-picenoaffogato-in-ascoli-piceno-finitoDe affogato die ik afgelopen zomer op een plein in Ascoli Piceno nam, was memorabel: een superromige, smeltende droom van ‘gelato stracciatella e caffè’. Hoewel zeer eenvoudig te maken, heb ik als affogato-liefhebber een paar tips: gebruik roomijs en espresso van topkwaliteit, zorg voor ijskoud ijs en loeihete espresso en gebruik 1 bolletje ijs per kopje espresso. Dit is een last-minute dessert, want je wilt dat de espresso zo heet en vers mogelijk is. Behalve chocolade kun je bijvoorbeeld verkruimelde koekjes, likeur of karamel toevoegen. Maar houdt het simpel. Ook alleen roomijs en espresso volstaat. Allora, affogato al caffè, un dessert facilissimo e perfetto!

ingrediënten (2 personen)

  • 2 bolletjes vanille-roomijs
  • 2 hete espresso van goede kwaliteit
  • 50 g (melk)chocolade

recept

Maak de dekseltjes van chocolade minimaal twee uur van tevoren. Teken daarvoor twee (of meer) cirkels op een vel bakpapier, iets buiten de omtrek van de kopjes of glaasjes die je voor het dessert wilt gebruiken. Smelt de chocolade au bain-marie. Verdeel een dun laagje gesmolten chocolade over de getekende cirkels en laat de chocolade uitharden.
Zet de glaasjes of kopjes voor de affogato klaar. Zet ze op een schotel om eventuele overloop tijdens het gieten op te vangen. Doe een bolletje ijs in elk kopje en leg er een dun deksel van chocolade op. Maak, vlak voor het serveren, de benodigde hoeveelheid espresso in een voorverwarmd kannetje. Giet de hete espresso ter plekke op het chocolade deksel zodat een gat ontstaat waardoor de espresso op het ijs stroomt.