amandelcake met bloedsinaasappel

deze zachte amandelcake met bloedsinaasappel, smaakt heerlijk met muntroom. Met verstopte boon een perfecte cake voor Driekoningen

 

ingrediënten van de week: bloedsinaasappel & munt
kok: Lonneke

amandelcake met bloedsinaasappel en muntroom naareigensmaakOnze kerstboom blijft altijd tot 6 januari staan en die dag eten we een Driekoningencake. Dat is een cake of taart met een boon erin en wie de boon treft, is die dag koning. De koning mag beslissen wat er gegeten wordt en mag later opblijven. Deze heerlijke ‘kleffe’ cake van amandelmeel en sinaasappel is een mooie variatie op de gewone gele cake. De bloedsinaasappels in de karamel zien er heel decoratief en zonnig uit. Perfect voor Driekoningen!”

ingrediënten (12 punten)

voor de cake

  • 3 kleine (bloed)sinaasappels
  • 3 el rasp van de 3 (bloed)sinaasappels
  • 1 tl bakpoeder/baking soda/bicarbonaat
  • ½ tl zout
  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • evt. 2 tl Grand Marnier
  • 200 g amandelmeel
  • 50 g boekweitmeel
  • springvorm, ca. 24-26 cm Ø

voor de karamel

  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 2 el Grand Marnier en/of water

voor de glazuur en de muntroom

  • 4 el sinaasappelmarmelade + 1 el water
  • 6 blaadjes munt, fijngesneden
  • slagroom

recept

Verwarm de oven voor op 175ºC. Maak een vel bakpapier nat en knijp het uit. Als je de vochtige prop weer uitvouwt kun je het heel makkelijk plooien. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en wanden met het vel bakpapier.

Rasp de schil van 2 bloedsinaasappels en bewaar de rasp voor het beslag. Schil dan de sinaasappels met een scherp mes tot op het vruchtvlees en snijd het in dunne plakken.

Maak dan de karamel door de suiker in een pannetje met 4 eetlepels water (of 2 el water en 2 el Grand Marnier) op te lossen boven matig vuur. Stop met roeren zodra dit gebeurt is en wacht tot de siroop karamelliseert tot een amberkleurige massa. Giet de karamel in een dunne laag over de bakpapierbodem van de springvorm en verdeel daar plakjes sinaasappel op.

Maak dan het cakebeslag door boter en suiker te mixen. Voeg een voor een de eieren toe en mix even goed door. Roer in een andere kom de boekweitmeel met amandelmeel, bakpoeder (of baking soda) en zout door elkaar en voeg het daarna in delen toe aan het beslag. Roer als laatste de sinaasappelrasp door het beslag. Verdeel het beslag over de laag karamel met bloedsinaasappel en bak ongeveer 45 minuten.

Laat de taart een kwartier afkoelen voor je hem omdraait en eruit haalt, maar wacht niet te lang anders koelt de karamel te veel af en blijft het aan het bakpapier plakken.

Verwarm de marmelade met het water en kwast dit aan de bovenkant over de bloedsinaasappel. Serveer met opgeklopte room met fijngesneden munt.