amandelmeel-pannenkoekjes met aardbeien

kok: Lobke
ingredi毛nten van de week: aardbeien & kwark

“Ik ben gek op aardbeien. Zodra het seizoen begint, eet ik ze zo vaak als kan, liefst uit eigen moestuin. Soms pluk ik ze te laat of heb ze al twee of drie dagen in de koelkast staan en dan zijn ze overrijp en/of gedutst. Die exemplaren doe ik dan in een verse zomerse milkshake. Makkelijk en snel gemaakt, bij voorkeur te drinken in een luie stoel in de zon :). De exemplaren die stevig en kakelvers zijn, eet ik liefst heel. Of half. Zoals in dit aardbeientorentje. Op een weekenddag, als je even wat meer tijd voor je ontbijt neemt, is dit torentje van amandelmeelpannenkoekjes een heel goede en zonnige start van je dag. Supergezond en het vult goed. Glaasje verse jus d’orange erbij. Genieten. In plaats van rood fruit kun je er ook banaan met honing tussen doen, of – in het najaar – gebakken appeltjes met kaneel.”

recept (2-4 personen):
torentjes: 150 g amandelmeel, 3 grote of 4 kleine eieren, 1 theel kaneel, snufje zout, 0,5 Elstar-appel, 12-14 verse aardbeien, handjevol blauwe bessen, kokosolie om in te bakken
kwarksaus: 0,5 banaan, 2-3 eetl magere kwark, 4-6 blaadjes verse munt

Meng de eieren, het amandelmeel, kaneel en zout tot een beslag, ongeveer zo dik als cakebeslag. Schil de halve appel, rasp deze en meng door het beslag. Verwarm kokosolie en schep met behulp van 2 lepels telkens een bolletje beslag in de pan. Druk het beslag een beetje plat, zodat je dikke, (soort van) ronde pannenkoekjes krijgt. Zodra de onderzijde goudbruin is, keer je het pannenkoekje om en bak je de andere zijde.

Breek de halve banaan in stukjes en doe deze met de munt in de hakmolen van de staafmixer. Mix het kort tot een (bijna) gladde moes. Roer er 2 (of 3) eetlepels kwark door.

Was de aardbeien, haal het kroontje eraf en halveer ze. Leg ze met de gesneden kant op een pannenkoekje, z贸 dat het hele pannenkoekje bedekt is: in een cirkel met 2 halve aardbeien in het midden. Schep een beetje kwarksaus over de aardbeien in het midden van de ‘cirkel’. Dek af met een volgende pannenkoekje. En herhaal.

Serveer er de bosbessen bij en de resterende kwarksaus.

tip:
Met het beslag kun je ongeveer 8 pannenkoekjes bakken, dus geef je er 2 per persoon ipv 3, dan kun je er met 4 personen van eten. In dat geval zou ik wel de ingredi毛nten van de saus verdubbelen. Want veel saus is l茅kker! 馃檪

贸贸k lekker: amandelmeelpannenkoekjes met appel, banaan en schenkstroop

贸贸k lekker: amandelmeelpannenkoekjes met appel, banaan en schenkstroop