Amerikaanse burger met guacamole en ei

kok: Lobke
ingrediënten van de week: broodje & burger

“Van het eten van fastfood kan ik achteraf een zeer onbevredigd, ongezond en beetje schuldig gevoel krijgen. Dat heb ik allerminst als ik zelf een broodje hamburger maak. Alles vers en met een ’topping’ die je bij een fastfoodketen niet kunt krijgen. Ook wel een beetje logisch, want het is nauwelijks met je handen te eten. Maar moet je natuurlijk wel gewoon doen! Bereid je voor op een zooitje, houd keukenrol of servetten bij de hand en: geniet zonder schuldgevoel. De Amerikaanse burgers haal ik bij de slager. Ze zijn wat dikker en groter dan gewone hamburgers en subtiel gekruid met onder andere… ketchup! :)”

recept (2 personen)
Amerikaanse hamburgers, 2 grote verse witte broodjes, sla, 2 grote tomaten, 2 eieren, grove mosterd, paar cocktailaugurken, 1 rode ui, ketchup
snelle guacamole: 2-3 rijpe avocado’s, citroensap, knoflookpoeder, peper en zout

Bak de burgers bruin (circa 10 minuten). Keer ze geregeld. Snijd de ui in ringen en bak deze circa 4 minuten met het vlees mee.

Maak de guacamole:
Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil in een kom. Voeg een flinke scheut citroensap en een snuf knoflookpoeder toe en maal er zout en peper over. Prak alles met de pureestamper tot een grove guacamole.

Snijd de tomaten in dikke plakken en halveer de augurkjes. Bak per persoon een spiegelei in een kleine koekenpan en keer het ei vlak voordat het gereed is even om in de pan. De dooier moet zacht blijven.

Snijd de broodjes doormidden en besmeer de onderste helft met mosterd. Leg er wat sla op, vervolgens de burgers met ui, een dot ketchup, de tomatenplakken en augurken, het gebakken ei en guacamole en sluit af met het broodkapje.