andijviestamppot en gehaktballetjes met kaas

andijviestamppot met gehakt-kaasballetjes

Hollandse pot met gember en Hollandse gehaktballen met oude kaas

 

ingrediënten van de week: gehakt & kaas
kok: Lobke

“Vaak eet ik het niet, maar de winter is voor mij (en heel Nederland …) hét seizoen voor stamppot. Andijviestamppot dan. Andere stamppotten vind ik niet per se heel lekker. Mijn andijviestamppot is bijna nooit hetzelfde. Soms maak ik hem met hete bliksem als basis, soms eet ik er gehakt bij en mayonaise, soms voeg ik een rood pepertje toe en soms eet ik er vis bij of spekjes. Deze keer heb ik er gember doorheen gedaan en heb – voor het eerst sinds ik zelf kook! – echt Hollandse gehaktballen gedraaid met ei, beschuit en mosterd. Aan die ballen heb ik echt Hollandse oude kaas toegevoegd. Succesje!”

ingrediënten (2-3 personen)

gehaktballen:

  • ca 360 g gehakt (runder- of half-om-half)
  • 1 klein ei
  • 0,5 eetl grove mosterd
  • 1 volkoren beschuit
  • zout & peper
  • 100 g oude kaas

stamppot:

  • 200 g gesneden andijvie (uit de zak of van een krop)
  • 700 g kruimige aardappelen
  • scheutje melk
  • 3 gemberbolletjes

recept

Rasp de oude kaas. Meng het gehakt met het ei, mosterd en de beschuit en kneed even door. Kneed de kaas, peper en zout erdoor. Draai er 8 tot 10 balletjes van.

Boen de aardappelen schoon en snijd in kleine stukken (met schil dus). Kook ze in gezouten water tot ze stampgaar zijn.

Verhit ondertussen een klont boter en een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes op gematigd vuur rondom bruin en gaar.

Giet de aardappelen af en stamp ze met een scheut melk tot puree. Snijd de gemberbolletjes in heel kleine stukjes en meng samen met de gesneden andijvie door de stamppot. Serveer de gehakt-kaasballetjes erbij.

Serveer eventueel met een beetje grove mosterd.