
andijviestamppot met zoete aardappel, roquefort en pecannoten
in deze stamppot zitten gewone én zoete aardappels, in knoflook geroerbakte andijvie en geroosterde pecannoten
ingrediënten van de week: andijvie & blauwe kaas
kok: Lonneke
“Deze andijviestamppot met zoete aardappel, roquefort en pecannoten vind ik zelf het lekkerst met wat fijngesneden en krokant gebakken bacon. Maar in de vegetarische variant zou ik voor wat meer pit chilivlokken of meer knoflook meebakken. De stamppot van half zoete aardappel en half gewone aardappel bevat geen boter of melk en is toch lekker smeuïg en hartig. De schotel gaat op het eind met wat blauwe kaas erop nog even in de oven om te gratineren. Daarvoor gebruik ik het liefst roquefort, de koning onder de blauwaderkazen. Je kunt ook een minder scherpe soort kiezen, zoals de romige Rochebaron of gorgonzola. Bon appetit!”
ingrediënten (4 personen)
- 250 g andijvie, gesneden
- 100 g blauwe kaas, bijv. roquefort
- 1 kg zoete aardappel/bataat
- 1 kg aardappel
- 1 bouillonblokje
- optioneel: 100 g bacon (of chilivlokken)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gedroogde tijm
- 75 g pecannoten
- olijfolie, peper en zout
recept
Schil de aardappels en bataten in stukken en kook ze gaar in water met wat zout en een bouillonblokje. Verwarm de oven voor op 200ºC. Rooster de pecannoten in een droge koekenpan en bestrooi ze met zout.
Snijd de bacon heel fijn en bak het spek – samen met de tijm – in een wok of grote braadpan krokant. Bak de uitgeperste knoflook zachtjes mee en roerbak vervolgens kort de andijvie mee tot het een beetje slinkt. Laat de andijvie niet helemaal gaar worden en zet het vuur uit.
Giet de aardappels af maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels met wat kookvocht, een scheut olijfolie, zout, peper en chilipeper en eventueel extra knoflook(poeder).
Roer het andijviemengsel door de aardappelpuree en schep de andijviestamppot in een ovenschotel. Verdeel de blauwe kaas in stukjes over de bovenkant. Zet de stamppot circa 10-15 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met de geroosterde pecannoten.