
appeltaart van amandelmeel met honing
ingrediënten van de week: appel & ei
kok: Lonneke
“Zou het kunnen, een appeltaart zonder suiker, bloem en boter? En dattie dan nog lekker smaakt ook? In nam de proef op de som en fabriceerde een appeltaart van amandelmeel gezoet met honing. Omdat de plaatselijke buurtsuper tegenwoordig zelfs amandelmeel verkoopt, het qua hoeveelheid honing een topjaar is – althans bij mijn imkerende vader – en appels er begin oktober in overvloed zijn, durfde ik het experiment aan. In deze appeltaart in Paleo-uitvoering (Paleo ga ik hier niet uitleggen, google dat maar), proef je de pure smaak van appels en specerijen. Kies wel voor een zoete appel, bijvoorbeeld de Hollandse Elstar. Het smaakt heerlijk fruitig met een zachte, nootachtige bodem (een beetje zoals spijs). Door de honing was de taart voor mij zoet genoeg. Alleen de kinderen gebruikten een extra dot gezoete slagroom.”
recept (12 taartpunten)
voor de bodem: 200 g amandelmeel, 1 ei, 1 tl bakpoeder, 4 el kokosolie, 1/4 tl zeezout, 2 el honing
voor de vulling: 4 zoete appels (Elstar), klein handje rozijnen, 4 gedroogde abrikozen, 3 el honing, 1 ei, rasp van ½ citroen, 2 el kaneel, snuf kruidnagelpoeder, snuf zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en roer tot een compact deeg (evt. extra kokosolie toevoegen). Doe een vel bakpapier in een springvorm van ca. 22 cm en bedek de bodem met een dunne laag deeg. Met een pannenlikker kan je het deeg gemakkelijk gelijkmatig en stevig aandrukken.
Wel de rozijnen in een kopje warm water en snijd de appels in partjes. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Meng de appels, rozijnen, stukjes abrikoos, geraspte citroen en 3 el honing in een kom en strooi er de kaneel en wat zout over. Roer goed door elkaar totdat alle appelpartjes bedekt zijn met kaneel. Schenk er dan een losgeklopt ei over en roer tot alles bedekt is met ei. Stort het appelmengsel op de taartbodem en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Serveer eventueel met geklopte slagroom (of een cappuccino natuurlijk 🙂 )