appeltjes met meringue en amandel

appeltjes met meringue en amandel

kok: Jeannette
ingrediënten: appel & ei

“Appel en ei, appel en ei, appel en ei… wat moet ik daar nou toch mee. Taart, pannenkoeken, mwa, nee, iets anders moest het worden. Ik wilde dat beide ingrediënten goed naar voren zouden komen, in het middelpunt van de aandacht zouden staan. Ooit… in een ver verleden stond er eens een recept van sneeuwappeltjes in de Jippo of de Taptoe. Het maakte toen enorme indruk op mij als kind. Ik heb het nooit meer ergens terug kunnen vinden helaas. Dus bedacht ik zelf iets dat er een heel klein beetje op lijkt misschien, Deze sneeuwappeltjes maak je met meringue-schuim. Echt superfeestelijk op tafel! En heus niet ingewikkeld.”

recept (4 personen)
2 stevige Kanzi-appels, 600 ml appelsap, 1 opengesneden vanillestokje, 1 kaneelstokje, 2 steranijs, 1 el suiker, flinke snuf kaneel, klein stukje marsepein, flinke hand amandelschaafsel.
meringue: 1 eiwit (kamertemperatuur!!), snufje zout, 60 g fijne tafelsuiker

Schil de appels en verwijder het klokhuis en snijd de appels overdwars doormidden. Breng appelsap, vanillestokje, kaneelstokje en steranijs aan de kook. Temper de hittebron zodra het sap kookt en voeg de appelhelften toe. Zorg er nu voor dat het sap tegen de kook aan blijft, maar NIET kookt. Pocheren doe je bij 90 graden. Als je eea laat koken koken je appels tot moes en dat wil je niet! Dus een thermometer is wel heel handig. Met ca. 15 min, zijn de appeltjes goed. Heb je wat grotere appels, houd dan 20 minuten aan. Haal de appels uit het vocht en laat ze uitlekken.

Doe het eiwit in een superschone, metalen kom. Voeg het zout toe en sla tot stijve pieken. Voeg nu de suiker toe in kleine hoeveelheden, terwijl je door blijft kloppen. Blijf kloppen totdat de eiwitten stevig voelen en mooi glanzen. Als je de kom op z’n kop houdt, moet het eiwit blijven zitten waar het zit. Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan goudbruin.

Vet een grote ovenschaal in. Zet de appelhelften erin en vul de holtes van de appeltjes met een klein stukje spijs en vervolgens een theelepel kaneelsuiker. Verdeel wat amandelschaafsel over de appeltjes en spatel de rest, in kleine stukjes gemalen, door de eiwitten. Doe het eiwitmengsel in een spuitzak en bedek elke appelhelft met een mooie toef schuim.

Zet de appeltjes ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden totdat de meringue mooi goudbruin is. En voilá, klaar is jouw feestelijke toetje!

tip
Maak een dubbele hoeveelheid amandel-meringueschuim en maak van wat overblijft kleine soesjes. Laat ze ca. 3,5 uur drogen in een oven van 90 graden.