arancini van gierst en kaas

Deze knapperige arancini van gierst en kaas doen niet onder voor een traditionele bitterbal. Lekker anders!

ingrediënten van de week: gierst & oude kaas
kok: Jeannette

“Onlangs ruimde mijn vader de boekenkast eens grondig op en voilà; daar was het: een exemplaar van ‘Eten van Moeder Aarde’! Destijds (1975) een trend waar mijn moeder nieuwsgierig naar was. Echter alom gevreesd door mijn zuster en mij en als je de cover bekijkt begrijp je direct waarom. Zo nu en dan stond er een gerecht met gierst, boekweit en zo nog meer wat droge ingrediënten uit dit boek op tafel. Gelukkig vond mijn moeder het na een paar keer wel welletjes. Maar nog steeds denken mijn zus en ik bij het product ‘gierst’ aan dit markante boek. Als tegenhanger van al dat gezonde geweld maakte ik bitterballen van gierst. Hoppa, lekker in de frituurpan. Geïnspireerd op de Siciliaanse gefrituurde aranchini: kleine gepaneerde en gefrituurde balletjes van een restje risotto. Aangezien gierst een beetje dezelfde plakkerige stuctuur als risotto heeft ging het frituren verrassend goed. En dankzij de kaas was het een smakelijk borrelhapje. Echt een aanrader!”

Koken van Moeder Aarde:
Koken van moeder aarde

ingrediënten (2 personen)

  • 1 klontje boter
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 125 g gierst, gewassen
  • 250 ml kippenbouillon
  • versgemalen peper naar smaak
  • 150 g geraspte oude kaas
  • 2 eiwitten, losgeklopt
  • een paar eetlepels bloem
  • een paar eetlepels paneermeel
  • frituurpan met frituurolie, of een paar dl zonnebloemolie om in te frituren

recept

Smelt de boter en fruit het sjalotje een minuut of 5. Het mag niet bruin worden of aanbranden. Voeg de uitgelekte gierst toe en bak eventjes mee totdat de korrels glanzen. Voeg de bouillon toe (in tegenstelling tot bij risotto waar je de bouillon in porties toevoegt). Roer zo nu en dan en check na ca. 15 minuten hoe de vlag erbij hangt.De gierst moet gaar zijn maar mag moet ook een beetje een plakkerige structuur hebben. Kan zijn dat ie 20 minuten nodig heeft. Zet het vuur uit en roer de kaas erdoor. Laat afkoelen.

Zet drie borden klaar. Eentje met bloem, een met losgeklopt eiwit en een met paneermeel. Vorm met vochtige handen kleine balletjes van de gierst en haal ze achtereenvolgens door de bloem, eiwit en paneermeel. Zet de frituurpan op 180ºC of verhit een ruime laag olie in een ruime pan. Frituur de gierstballetjes nu in porties goudbruin en gaar. Dat duurt tussen de 4-6 minuten. Afhankelijk van de grootte. Serveer ze zó, zonder sausje. Of maak een sausje van 2 el mayonaise, 1 el mosterd en 2 el yoghurt en serveer dat erbij. Maar echt nodig is het niet.

tip
Voeg op het laatst nog wat fijngesneden peterselie door de gierst.