asperges met rauwe ham en gepocheerd ei

de klassieke combi van witte asperges met ham en ei: als ovengerecht met gepocheerd ei verassend lekker

 

gerecht van de week: het witte goud
kok: Lonneke

“Tegenwoordig heeft koninginnegroente asperge een vaste dag ter ere van de eerste oogst uit de volle grond. Het officiële oogstseizoen begint namelijk de tweede donderdag van april en duurt tot 24 juni, tot Sint Jan, een feestdag ter ere van Johannes de Doper. Na die datum hebben de planten blijkbaar rust nodig om het volgende seizoen ook weer te kunnen presteren. Bij gebrek aan römertopf – volgens Jeannette en Lobke dé manier om asperges te bereiden – kook ik het witte goud in een gewone pan. Op zacht vuur en ik laat ze nog even nagaren in eigen kookvocht om heerlijk zachte asperges te krijgen. Met rauwe ham en wat Parmezaanse kaas gaat het vervolgens nog even in de oven. Zálig!”

ingrediënten (4 personen)

  • 1,5 kg witte asperges
  • 8 plakken rauwe ham
  • 4 eieren
  • 1 kg aardappels (iets kruimig), geschild
  • 4 el Parmezaanse kaas flakes
  • olijfolie, versgemalen peper en (zee)zout

recept

Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kop naar het uiteinde en snijd de houtachtige uiteinden af. Tip: leg de asperges tijdens het schillen plat, zodat ze niet kunnen breken. Kook de asperges in een grote pan met ruim water, een schepje zout, een klontje boter en een schepje suiker. Zet het vuur laag zodra de asperges koken. Draai na 10 minuten koken de warmtebron uit (hele dikke asperges iets langer koken) en laat de asperges ongeveer 15 minuten in de pan nagaren.

Kook ondertussen de aardappels in een andere pan in water met een snuf zout.

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie of roomboter en leg de gekookte asperges met aanhangend kookvocht in de schaal. Verdeel de plakken rauwe ham er over en bestrooi met Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper en zet ongeveer 10 minuten in de oven tot de ham een beetje knapperig is geworden.
Pocheer de eieren in een steelpannetje met kokend water en azijn. Kijk naar dit instructiefilmpje hoe je dat kunt doen.
Verdeel de asperges en aardappels over de borden en leg op elk bord een gepocheerd ei. Strooi wat peper en zout over het ei. Snij eventueel de eierdooier vlak voor serveren gedeeltelijk door zodat het eigeel eruit loopt.