
aspergetaart met ansjovis en dragon
in deze aspergetaart zijn de witte asperges inwisselbaar voor groene, maar de dragon is werkelijk onvervangbaar
ingrediënten van de week: asperge & ansjovis
kok: Lonneke
“Een tijd geleden zag ik eens een recept van een aspergetaart met dragon in het Volkskrant Magazine. Het recept was denk ik van Yvette van Boven, maar ik heb het helaas niet bewaard en ik kon het ook op internet niet terugvinden. Wat wel uit het artikel is blijven hangen, was de nadrukkelijke aanbeveling toch echt verse dragon te gebruiken. Eigenlijk kook ik nooit met dragon, maar in ‘mijn’ buurtsuper staat het gewoon tussen de verse peterselie en bieslook. Ik besloot het kruid deze week te gebruiken voor een eigen recept van aspergetaart met ansjovis en dragon. De bittere, peperachtige anijssmaak van dragon smaakt er inderdaad heerlijk bij en de ansjovis geeft het een hartige bite. Ik heb ook gedroogde dragon geprobeerd, maar die heeft veel minder (lees eigenlijk geen) smaak. Een alternatief dat een beetje in de buurt komt is misschien venkelzaad. Omdat ik via PUURland verse witte asperges in huis had, werd het een witte aspergetaart, maar het is zeker ook heerlijk met groene asperges.”
ingrediënten (4 personen)
- 500 g witte asperges (of groene)
- 10 ansjovisfilets, fijngesneden
- 1 rol bladerdeeg voor quiche, of 4-5 plakjes roomboter bladerdeeg
- 3 el roomboter
- 3-4 eieren (afhankelijk van de grootte)
- 4 takjes verse dragon, of 3 tl gedroogde dragon of 1 tl venkelzaad)
- 1 teentje knoflook, geperst
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 50 ml (haver)room
- 1 el bouillonpoeder
- (zee)zout, versgemalen zwarte peper
recept
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de asperges met een dunschiller (groene asperges hoef je niet te schillen) en verwijder de houtachtige onderkant. Kook ze circa 15 min. in een scheut water en wat roomboter op zacht vuur met de deksel op de pan. Laat de gare asperges heel goed uitlekken.
Vet een quichevorm of springvorm in met boter (of gebruik bakpapier voor de bodem). Bekleed de bodem met het bladerdeeg, inclusief een opstaande rand van circa 2 cm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Klop de eieren los in een kom met Parmezaanse kaas, knoflook, bouillonpoeder, room en de in kleine stukjes gesneden ansjovisfilets. Voeg peper en zout toe en de fijngesneden blaadjes van de dragon. Verdeel de asperges over de taartbodem en schenk het eimengsel er gelijkmatig overheen. Bak de taart in ongeveer 30 min. goudbruin en gaar. Bon appétit!