aubergine frites met couscous

van deze lange frieten van aubergine met pittige marinade eet je makkelijk (meer dan) een aubergine per persoon!

 

gerecht van de week: aubergine anders
kok: Lonneke

“Geroosterd, gebakken, gefrituurd, gerookt, gepureerd, alle soorten aubergine vind ik lekker. Waarom ben ik zo dol op deze veelzijdige groente? De mooie dieppaarse kleur is natuurlijk prachtig, maar het gaat mij om de smaak. Het is een vruchtgroente die lekker vlezig smaakt, perfect past bij tomaat – waar ik ook dol op ben – net als knoflook… Aubergine neemt sowieso alle smaakmakers en olijfolie goed op en daardoor smaakt het lekker smeuïg bij pureren of stoven en licht krokant bij grillen en frituren. Mijn favoriete groente om mee te koken! Dit aubergine gerecht is geïnspireerd op een recept van de Britse kok en kookboekenschrijfster Rachel Khoo. Supersimpel en je hebt in no time je vereiste 250 gram groente per dag binnen.” 😉

ingrediënten (4 personen)

  • 4 (of 5 of 6…) aubergines
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 el (of meer) olijfolie
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 el Espelette peper (of evt. chilipeper of pittig paprikapoeder)
  • 1 tl tabasco
  • ½ tot 1 tl (zee)zout
  • 1 bosje fijngehakte peterselie

voor de couscous:

  • 300 g couscous
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • ½ tl (zee)zout

voor de yoghurtsaus:

  • 200-250 g volle (Griekse) yoghurt
  • 2 el citroensap
  • 1 el extra vierge olijfolie en een snufje zout
  • knoflookpoeder

recept

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Stamp de knoflook met wat zout in een vijzel tot een gladde pasta. Meng hier de olie, tabasco, tomatenpuree en Espelettepeper door. Snijd de aubergines over de lengte in dunne repen van ongeveer 2 cm. Bestrijk de repen met de pittige marinade, voeg eventueel extra olijfolie toe. Leg de repen aubergine op de bakplaat en bak ze in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven.
Doe de couscous, citroenrasp en een snufje zout in een grote kom of pan en schenk er kokend water over. Dek de couscous af en laat het een paar minuten staan. Roer dan de couscous door (eventueel nog wat water toevoegen) en roer er op het laatst de olijfolie door.
Meng voor de saus de yoghurt met het citroensap door elkaar en voeg naar smaak het zout toe. Serveer de auberginerepen met de couscous en de yoghurtsaus. Bestrooi het met gehakte peterselie en wat Espelettepeper naar smaak.
Lekker met een groene salade en eventueel geroosterde of gegrilde puntpaprika’s.