Balinese kip met mango en kokos

dat mango en kokos ook heel goed kan bij hartige trek bewijst dit licht-pittige gerecht met Balinese kip

 

ingrediënten van de week: kokos & mango
kok: Lonneke

“Afgelopen zomer was ik op Bali en daar smaakte de kip ofwel ‘ajam’ zalig. Niet alleen kipsaté, maar alle kip was zeer mals en smaakvol. Misschien komt dat omdat de kippen overal vrij rondlopen tussen de rijstvelden. Neem daarom voor dit gerecht vooral een biologisch kippetje, zoals ik ook altijd doe. Het zal de malsheid ten goede komen. Deze Balinese kip met mango en kokos is een makkelijk te maken en ‘slank’ recept met verse mango, rode peper, sinaasappelsap, verse gember, paprika en geraspte kokos. Meestal maak ik er nog een komkommersalade of iets dergelijks bij. Selamat makan!”

ingrediënten (4 personen)

  • 2 verse mango’s
  • 8 el geraspte/gedroogde kokos
  • 500 g biologische kipfilet
  • 300 g rijst (witte of zilvervlies, wat je wilt)
  • 2 el kokosbloesemsuiker, gula djawa of bruine suiker
  • 3 el kokosolie
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 of 2 rode pepers, in dunne ringetjes (verwijder de zaadjes)
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 kop versgeperst sinaasappelsap
  • 15 g verse koriander, fijngehakt

voor de marinade:

  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 4 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 2 tl gemalen kurkuma (je kunt dit weglaten als je het niet in huis hebt)
  • 1 tablet kippenbouillon
  • peper en zout

recept

Snijd de kipfilet in stukken. Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en marineer de stukjes kip hierin (ongeveer een uur).

Schil de mango en snijd deze in kleine stukken (hoe je dat handig doet, zie je hier). Doe de mango en het weggelekte vocht in een schaal en roer er de kokosbloesemsuiker of gula djawa door.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de kokos in een koekenpan tot het lichtbruin is en laat het afkoelen op een bordje.

Verhit de kokosolie in de wok en voeg de gemalen komijn toe. Zodra dit begint te geuren voeg je de gesnipperde ui toe. Fruit de ui heel even en voeg de blokjes kip en de rode peper toe. Bak alles op hoog vuur tot de kipblokjes beginnen te bruinen. Voeg dan de geroosterde kokos en de paprika toe en bak op middelhoog vuur nog even mee. Voeg dan de mango toe en bak nog één minuut. Blus af met het sinaasappelsap en roer eventuele aanbaksels los.

Garneer met de verse koriander en eventueel extra geraspte kokos en serveer met de rijst. Lekker met een komkommersalade en kroepoek.