
gebraden beenhammetje met stoofje van little gem en doperwtjes
kok: Jeannette
ingrediënten van de week: doperwten & ham
“Ik ben gek op doperwtjes. Met name omdat ze zo lekker knappen in je mond. Daarnaast vind ik het handig dat je er zoveel kanten mee op kunt. Ik heb altijd wel een zak in de vriezer liggen. Even onder de kokendhete kraan en ze zijn al klaar om op te eten. Superhandig! Het liefste eet ik ze natuurlijk vers van het Hollandse land. Maar goed, dat kan natuurlijk maar heel kort. Ik maakte deze keer een stoofje van little gem en doperwtjes en combineerde het met een gebraden beenhammetje. Een lekker, niet te zwaar voorjaarsgerecht.”
recept (2 personen)
2 el Limburgse mosterd, 2 el honing, olijfolie, peper, zout, 5 knoflooktenen, 1 el (verse) tijm, 1 naturel beenhammetje van ca. 400 g, 8 (nieuwe) aardappeltjes, 1 kropje little gem, 200 g doperwtjes (schoon gewicht), 75 ml groentebouillon, enkele blaadjes verse munt
voor de saus:
1 klontje boter, 1 knoflookteen (uitgeperst), 2 el Limburgse mosterd, 1/2 el honing, 50 g monchou, scheut droge witte wijn of bouillon
Maak een marinade van 2 el mosterd, 2 el honing, 1 el olijfolie, 1 uitgeperste knoflookteen, peper, zout en 1 el tijmblaadjes en wentel de beenham erin. Laat een half uurtje staan. Verwarm ondertussen de oven voor tot 160 graden. Schil de aardappeltjes en snijd ze in partjes. Leg de beenham in de braadslee op een rooster en zet hem in de oven. Besmeer tijdens het braden zo nu en dan met wat marinade en keer hem een keer of wat. De beenham heeft ca. 10 min. per 100 g gewicht nodig. Dus reken op zo’n 45 min. in dit geval. Doe de aardappels in een ovenschaal (evt bekleed met bakpapier) en besprenkel met olijfolie, bestrooi met peper en zout en leg er een stuk of 4 ongepelde knoflooktenen bij. Schuif de schaal naast de beenham in de oven.
Snijd het kropje sla (overlangs) doormidden en was het grondig. Laat uitlekken en dep, voor zover mogelijk, droog met keukenrol. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan. Bak het sjalotje glazig, voeg de kropjes sla toe en bak ze even aan. Voeg vervolgens de erwtjes toe, 75 ml groentebouillon en peper en zout naar smaak en laat ca. 8 min. stoven. Je kunt hier ook nog wat takjes tijm toevoegen, als je die nog over hebt. Bestrooi het gerecht met fijngesneden munt.
Mosterdsaus
Verhit een klontje boter in een steelpannetje. Bak de knoflookteen, voeg de mosterd, honing en monchou toe (slagroom kan ook, gebruik dan ca. 125 ml). Roer goed door elkaar en verdun de basis met een scheut witte wijn, bouillon en/of water. Maak de saus af met peper en zout naar smaak. Je kunt de honing ook weglaten als het je te zoet wordt.
Haal de beenham uit de oven en laat hem ca. 10 min. ‘rusten’ onder een stuk aluminiumfolie. Snijd hem vervolgens aan en serveer hem met de gebakken aardappeltjes, erwtjes en sla en de mosterdsaus.