
bietjes-pannenkoek met geitenkaas en rucola
deze lichtroze bietjes-pannenkoek is (ook) ideaal voor kinderen die niet graag groente eten
gerecht van de week: hartige pannenkoek
kok: Lobke
“Ik ben dól op pannenkoeken. Ik zou ze elke week kunnen eten. En veel. Maar echt voedzaam zijn ze natuurlijk niet. Daarom ben ik ooit begonnen met het maken van spinazie-pannenkoeken waarbij ik de verse, rauwe spinazie met de melk mix in blender of staafmixer en daarmee het beslag maak. Je proeft de groenten in de verte, maar kunt ze als een ‘gewone’ pannenkoek serveren en beleggen met alles naar keuze – ook ideaal voor kinderen die niet zo van groente houden lijkt me. Heerlijk om zoet te beleggen (bv. met stroop of fruit) of hartig (bv. met gerookte zalm of kaas). En: hij is fantastisch groen van kleur (zie foto)! Dit principe heb ik nu ook uitgeprobeerd met rauwe rode biet, omdat ik die nog had liggen. Dit resulteert in een lichtroze pannenkoek – iets minder spannend dan mijn spinazie-variant. De combinatie van biet met geitenkaas, honing, rucola en walnoten vind ik in bijvoorbeeld een couscoussalade fantastisch. En ook op deze pannenkoek blijkt het een gouden combinatie!”
ingrediënten (5-6 hartige pannenkoeken)
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g bloem
- 2 eieren
- 1 rauw rood bietje (ca 100 g)
- 75 g rucola
- 400-450 ml (amandel)melk
- vloeibare honing (knijpflacon)
- snuf zout
- ca 75 g walnoten
- 5-8 voorverpakte plakken geitenkaas (of ca 180 g -200 g van een blok)
- olijfolie of boter
recept
Schil de biet, snijd in grove stukken en mix het in keukenmachine of met de staafmixer met 400 ml melk tot een zo glad mogelijke groentemelk.
Snijd 20 g rucola heel fijn. Mix/meng de eieren met de groentemelk, bloem, bakmeel, rucola en zout tot een pannenkoekenbeslag. Voeg eventueel nog extra melk toe indien het beslag nog te dik is.
Verhit wat olijfolie of boter in een koekenpan (ca 28cm doorsnede) en schep er 1,5 pollepel beslag in. Keer de pannenkoek om zodra het beslag gestold is en/of de onderzijde goudbruin gebakken. Leg er 1-1,5 plak geitenkaas op (of x zelfgeschapen plakjes), brokkel er wat walnoten over en ‘beschenk’ met honing.
Haal uit de pan zodra de kaas gesmolten is en de pannenkoek gaar en leg er nog wat verse rucola op.