bladerdeegtaartjes-met-tomaat-mozzarella-en-basilicumolie

bladerdeegtaartjes met tomaat, mozzarella en basilicumolie

knapperige bladerdeegtaartjes met tomaat, mozzarella en basilicumolie; lekker als zomerse lunch of voorafje

ingrediënten van de week: tomaat & mozzarella
kok: Jeannette

“Jaren terug moest ik mozzarella hebben voor een gerecht. Ik spoedde mij naar een kaasboer op de Voorstraat te Utrecht. De beste man ging naar achteren en kwam terug met een grote vierkante staaf, uit de diepvries, en presenteerde deze sans gêne aan mij als zijnde ‘mozzarella’. Hij wilde hem ook nog wel even voor mij in plakjes snijden op de snijmachine. Ik bedankte vriendelijk en vertrok onverrichter zake weer huiswaarts. Deze week kocht ik bij een échte kaasboer buffelmozzarella. Hij had een variant met truffel, en die wilde ik wel eens proberen. Kun je die niet vinden, gebruik dan ‘gewone’ buffelmozzarella. Bij de groenteboer op de markt trof ik tomaten in alle kleuren van de regenboog. Qua recept en bereiding hield ik het erg eenvoudig, want had een hoop te doen dit weekend. En zoals mijn vader altijd zegt: ‘less is more’. Dat geldt zeker voor deze heerlijke hartige taartjes.”

ingrediënten (4 kleine taartjes)

  • 4 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 1 bol buffemozzarella (met truffel indien aanwezig)
  • 3-4 tomaten (evt mix van groene, gele, oranje en paarse tomaat)
  • ca. 10 g verse basilicum
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • peper en zout naar smaak
  • 4 éénpersoons bakvormpjes  (liefst zonder kartelrand, want dan krijg je de taartjes er niet zo goed uit)

bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C. Vet de bakvormpjes goed in en vouw de plakjes bladerdeeg erin. Prik de bodems in met een vork. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel deze over de 4 vormpjes. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel deze over de vormpjes. Bestrooi met peper en zout naar smaak en laat de taartjes bruin en knapperig worden in de oven.

Pureer de basilicum met de olie. Haal de taartjes uit de oven, laat ze iets afkoelen en sprenkel de olie erover.