boekweitmuffins-met-banaan

boekweitmuffins met banaan

Presenteer deze boekweitmuffins met banaan en blauwe bessen eens als (luxe) ontbijtgerecht. Succes verzekerd!

 

ingrediënten van de week: boekweit & banaan
kok: Jeannette

 

“Boekweit roept mij mij toch de associatie op met Birckenstocks, de jaren ’70-gezondheidstrend en muffige macrobiotische gerechten. Ik weet het, de tijden zijn veranderd, maar ik moet zeggen: boekweit blijft voor mij iets muffigs hebben. Ik ben geen boekweitmens, dat bleek vandaag maar weer. Om de term ‘muf’ extra kracht bij te zetten, maakte ik muffins van boekweit. De variant met alleen boekweit vond ik echt teveel neigen naar een vervanger van een boterham. Té verantwoord. En aangezien ik geen cakeje eet omdat het verantwoord is, maar omdat ik trek heb in iets onverantwoords, experimenteerde ik door. Ik voegde meer zoetstof toe en verving de helft van de boekweit door bloem (let op, dit gerecht is dan niet meer glutenvrij). En toen kwam eea meer in mijn straatje. Misschien is het ook interessant om de helft van de boekweit te vervangen door amandelpoeder. Dat test ik wellicht nog eens. Zal de resultaten delen. Overigens, met het concept muffin kun je alle kanten op. Voeg naar wens meer fruit, zoetstof of vocht toe. Geheel naar eigen smaak in te vullen. Trouwens: je kunt wel alleen boekweit gebruiken. Ik vind ze dan met name geschikt als ontbijtgerecht. Boekweit is vrij dominant van smaak.”

ingrediënten (ca 10-12 stuks)

 • 75 g bloem
 • 75 g boekweitmeel
 • 1 flinke tl bakpoeder
 • 1 flink ei
 • 2 el zonnebloemolie
 • 90 ml vloeibare honing (of 100 g suiker)
 • 1 el vanillesuiker
 • 100 ml (amandel)melk
 • ca 175 g blauwe bessen (kan diepvries) of rode vruchten (diepvries)
 • 2 rijpe bananen
 • 1 muffinvorm (en evt papieren muffinvormpjes)

 

recept

Meng de meelsoorten en het (gezeefde) bakpoeder door elkaar. Meng in een andere kom het ei, de olie, honing, suiker en melk door elkaar. Voeg dit bij het meelmengsel en roer door elkaar. Prak de banaan en voeg toe. Roer op het laatst de bessen door  het beslag.

Vul de vormpjes met het beslag en zet de vorm in een voorverwarmde oven van 190ºC. Test na ca. 20 minuten met een satéprikker of de muffins gaat zijn (hij moet er weer droog uitkomen) en laat de muffins afkoelen.