boekweitwafels met banaan

home made ‘gezonde’ wafels van boekweitmeel: een Instagram-proof verwen-ontbijt 😉

 

ingrediënten van de week: banaan & boekweit
kok: Lonneke

“Nadat mijn oudste dochter een wafelijzer voor haar verjaardag had gevraagd én gekregen, wilde ze graag de wafel bombarderen tot haar vaste ontbijtgerecht. Want ‘heavenly breakfast waffles’ zag ze namelijk regelmatig op Instagram of YouTube voorbij komen. Ik vind een wafel meer iets voor bij de thee, maar sprak af dat als ze een meer verantwoord en ‘healthy’ wafelrecept had gevonden, ze haar gang mocht gaan. Verschillende experimenten met alternatieven voor witte bloem en suiker passeerden de revue. Deze variant met banaan, boekweitmeel en amandelmeel won de test, maar zelf vind ik wafels van havermeel en gezoet met dadels ook lekker. De boekweitwafels met banaan serveerde ik met geroosterd amandelschaafsel en honing. Jammer genoeg bliefde dochterlief liever een flinke lading poedersuiker…”

ingrediënten (voor ca. 8 wafels)

  • 2 kopjes boekweitmeel
  • 1 rijpe banaan
  • 4 el amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 kopje (ongezoete) amandelmelk
  • 3 el (kokospalm)suiker
  • 2 tl bicarbonaat (of baking soda of bakpoeder)
  • paar druppels citroensap
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zeezout
  • 3 el extra vierge olijfolie of kokosolie (plus wat extra voor het invetten)
  • ½ tl vanille-essence of vanillepoeder
  • wafelijzer

eventuele toppings:

  • geschaafde amandelen/amandelschaafsel, geroosterd
  • ahornsiroop, poedersuiker of honing
  • plakjes banaan

recept

Mix alle ingrediënten voor de wafels door elkaar in een keukenmachine of met de staafmixer in een hoge kom. Verwarm het wafelijzer en vet het in met behulp van een (siliconen) bakkwastje met wat olijfolie of kokosolie. Giet het beslag in het hete wafelijzer (ongeveer ½ kopje beslag per wafel). Bak elke wafel ongeveer 3 tot 6 minuten (baktijd hangt af van het wafelijzer, check af en toe of de wafel al bruin wordt). Zelf vind ik het lekker als de wafel goed bruin gebakken is en een beetje krokant is geworden. Herhaal tot het beslag op is. Je kunt de wafels tot gebruik eventueel warm houden in een voorverwarmde oven.
Serveer met geroosterd amandelschaafsel (even in een droge koekenpan roosteren) en honing of ahornsiroop en eventueel nog wat plakjes banaan.