
boerenkoolquiche zonder bladerdeeg
tijm, salie en bouillon maken deze boerenkoolquiche met pompoen lekker kruidig
gerecht van de week: quiche
kok: Lonneke
“Deze ‘ bodemloze’ quiche met pompoen, aardappel en boerenkool heb ik gemaakt zonder bladerdeeg of ander deeg als bodem. Hij is daardoor lekker licht, maar tegelijk heel voedzaam. Je kunt de quiche is zowel warm als koud serveren. Met wat rauwkost erbij is het bijvoorbeeld een perfecte lichte lunch. De quiche is vegetarisch en bevat alleen groenten, ei, kaas en aardappel (handig om hiervoor restjes gekookte aardappel of aardappelpuree te gebruiken). Gekruid met bouillon, salie en tijm, maar je kunt er allerlei extra verse kruiden aan toevoegen. Supersmaakvol!”
ingrediënten (4 personen)
- 2 uien, gesnipperd
- 4 el kokosolie of olijfolie
- 6 blaadjes verse salie, fijngehakt
- 2 el tijm (liefst verse), alleen de blaadjes, fijngehakt
- een halve pompoen, in blokjes (ca. 400 g)
- 150 g boerenkool, fijngesneden
- 1 el kurkuma
- 300 g aardappelpuree (of een restje gekookte aardappels)
- 6 eieren
- 2 teentjes knoflook
- 2 el bouillonpoeder
- 200 g geraspte kaas (belegen of oude of Parmezaanse kaas)
- zeezout en zwarte peper uit de molen
recept
Verwarm de oven voor op 190˚C. Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm en vet deze in met boter of kokosolie.
Fruit de ui in wat olijfolie of kokosolie glazig en bak vervolgens de tijm en salie kort mee. Doe de blokjes pompoen erbij en bak ze even mee. Voeg dan een scheut bouillon toe en laat met een deksel op de pan zachtjes stoven. Zorg dat de pompoen niet helemaal zacht wordt en uit elkaar valt. Doe er vervolgens de boerenkool en de kurkuma bij, roer goed door en bak het met de deksel op de pan even mee. Roer als de boerenkool zacht is de aardappelpuree (of gestampte restjes aardappel) erdoor en zet het vuur uit.
Klop ondertussen de eieren in een grote kom los met de knoflook, de helft van de kaas en flink wat zwarte peper. Doe vervolgens de iets afgekoelde pompoen met boerenkool bij het eiermengsel, roer even goed door elkaar samen met wat zout naar smaak. Giet het mengsel over in de springvorm en bestrooi met de rest van de kaas.
Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de quiche in ongeveer 35 minuten gaar. Om een mooi bruin korstje te krijgen zet je de laatste 3 minuten de grill er bij aan als dat mogelijk is.
Serveer direct warm of laat het afkoelen voor een koud lunchgerecht.