bonenschotel-met-rode-ui-mais-en-tortillachips

bonenschotel met rode ui, mais en tortillachips

snelle bonenschotel met rode ui, mais en knapperige tortillachips: de perfecte doordeweekse maaltijd voor groot en klein

ingrediënten van de week: rode ui & mais
kok: Jeannette

“En bóós dat ze was, onze kleine Emmy van 2. Boos! Dol op boontjes en dan bij de eerste hap moeten constateren dat mamma het toch wel iets te bont had gemaakt met de rode peper. OK, dat doen we voortaan dan dus maar even anders. Doordeweeks moet het eten snel op tafel staan. Das soms best een uitdaging. Vooral als je het gevarieerd wilt houden. Ik maak regelmatig een bonenschotel zoals deze. Je kunt erin gooien wat je wilt en hem zo pittig maken als je wilt. Deze keer hield ik het dus maar beschaafd qua pit, maar als Emmy niet mee zou eten zou ik er een flinke rode peper aan toevoegen. De knapperige tortillachips die op het laatst nog even gegratineerd zijn met cheddar geven dit gerecht nét even iets bijzonders en maken dat je nog een keer opschept. Gewoon, voor de lekker.”

ingrediënten ( 2 volwassenen, 2 kinderen)

  • 2 rode uien
  • 5 el olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 300 g half-om-half gehakt
  • flinke snuf komijnpoeder
  • flinke snuf kaneelpoeder
  • flinke snuf pikante paprikapoeder
  • evt. chilipeper of chilipepervlokken
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blik zwarte bonen in chilisaus
  • ca. 100 g mais (blikje), of zoveel als je zelf lekker vindt
  • 1 pakje tomatenblokjes (ca 350 g)
  • 1 zak tortillachips
  • ca. 50 g cheddar

recept

Snijd de uien in parten, verhit 3 eetlepels olie in een ruime pan en bak de ui-parten in ca. 15 minuten gaar (op niet te hoog vuur). Snijd de paprika in kleine blokjes en bak de laatste 5 minuten mee met de uiparten. Schep het uimengsel uit de pan, verhit de resterende olie en bak het gehakt aan. Voeg de specerijen en peper en zout naar smaak toe. Bak een aantal minuten en voeg, als het gehakt knapperig is, de tomatenpuree toe en bak ook die even meer (dan gaat de zurige smaak eraf).

Voeg het uimengsel weer toe en schenk de tomatenblokjes erbij. Warm goed door en voeg nu ook de bonen en mais toe. Warm door en schep het gerecht in een ovenschaal. Verdeel de chips erover en rasp de cheddar erover. Zet het gerecht even onder de hete grill totdat de kaas gesmolten is.

Lekker met een flinke schep zure room of dikke Turkse yoghurt en een groene salade.

tip
Je kunt dit gerecht ook van tevoren maken. Voeg de chips echter pas op het laatst toe, zo voorkom je dat ze zompig worden.