boontjes-met-tomaat-en-ham

boontjes met tomaat en ham

Hollandse kost met een mediterrane twist: boontjes met tomaat en ham. Lekker met gebakken knoflookkrieltjes

 

ingrediënten van de week: sperziebonen & krieltjes
kok: Jeannette

“Mijn lieve moeder houdt absoluut niet van kamperen, maar heeft vroeger toch heel wat met ons af-gekampeerd. Dat ging in stijl. Met échte dekens en in den beginne zelfs met echt serviesgoed, dat op den duur plaatsmaakte voor een melamine-servies in stijl. Mijn moeder kan erg goed koken en deed dat ook gewoon op vakantie. Maar dan wat eenvoudiger dan wat ze thuis deed. Maar zeker niet minder lekker. Ik heb goede herinneringen aan het eenpansgerecht dat ze dan regelmatig ter campingtafel toverde: een soort van stoofje van sperzieboontjes, tomaat en ham. Hoog tijd om dat maar weer eens te maken. En ik maakte er nu gebakken krieltjes met knoflook en platte peterselie bij. Ook al een tip van mijn moeder. Eenvoudige, eerlijke kost. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag. Omdat ik de sperzieboontjes van Albert Heijn dubbel kon vouwen zonder dat ze doormidden knakten, nam ik mijn toevlucht tot verse knapperige, dikke speksnijbonen van de groentenboer. Ze hebben veel weg van de sperzieboon, maar smaken toch wel een beetje anders. Dus ik heb wat gesmokkeld deze week…”

ingrediënten (3 personen)

  • 300 g krielaardappeltjes
  • 500 g speksnijbonen
  • 5 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • olie
  • 1 sjalot
  • 150 g schouderham
  • roomboter
  • klein bosje platte peterselie (ca 20 g)

recept

Kook de krieltjes (met schil) beetgaar en laat ze afkoelen.

Maak de boontjes schoon en snijd ze in stukken van ca. 3 cm. Kruis de tomaten aan de bovenkant in en dompel ze onder in kokend water, ca. 15 tellen. Laat ze schrikken onder koud water en pel de schil eraf. Snijd ze in grove stukken en verwijder de zaadjes. Verhit de olie in de pan, snipper de sjalot en fruit deze even aan en snipper er 1 teentje knoflook boven en laat even fruiten. Voeg de sperzieboontjes en tomaten toe en laat op laag vuur sudderen totdat de boontjes beetgaar zijn. Voeg de laatste 5 minuten de in blokjes gesneden ham toe warm alles nog even goed door.

Verhit, terwijl de boontjes sudderen, in een ruime koekenpan een flinke klont boter en plens olie. Voeg de krieltjes toe (in de schil als je dat lekker vindt) en bak ze knapperig bruin. Knijp er nu de overige twee knoflookteentjes boven uit en voeg de peterselie (grof gesneden) toe. Zet de warmtebron uit en serveer de krieltjes met de boontjes. Bestrooi de boontjes eventueel met nog wat overgebleven peterselie.

tip
Je kunt de aardappeltjes natuurlijk ook meestoven met de boontjes.