bramencrumble met amandel en abrikoos

deze ovengebakken bramencrumble kan elk moment van de dag: met kwark als ontbijt, met slagroom bij de koffie of met roomijs als toetje

 

ingrediënten van de week: bramen & haver
kok: Lonneke

bramencrumble-met-amandel-en-abrikoos“Mijn oudste dochter kan ik niet blijer maken dan deze bramencrumble met amandel en abrikoos voor het ontbijt te serveren. De crumble maak ik dan de avond tevoren zodat ik ’s ochtends alleen maar de schaal in de oven hoef te schuiven. Zelfs met de oventijd erbij gerekend, is dit ontbijt sneller op dan wanneer ze met puberale tegenzin twee boterhammen probeert weg te werken… Behalve met bramen kunnen ‘ovenbaked oats’ natuurlijk ook met ander fruit, zoals pruimen, banaan of appel.”

ingrediënten (4 personen)

  • 450 g verse bramen (of 500 g diepvries bramen)
  • 4 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 2 el honing
  • 2 el citroensap

voor de kruimellaag

  • 50 g havervlokken
  • 50 g havermout
  • 50 g amandelmeel
  • 2 el kokosrasp
  • 3 el kokosolie, gesmolten
  • 4 el honing
  • 1 tl vanille essence
  • snuf zeezout

recept

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met boter of kokosolie. Meng de bramen voorzichtig in een kom met de stukjes abrikoos, 2 eetlepels honing en citroensap en verdeel het mengsel over de bodem van een ovenschaal.

Meng in een andere kom de ingrediënten voor de kruimellaag door elkaar en verdeel het mengsel over de bramen. Bak de bramencrumble ongeveer 15 tot 20 minuten, totdat de bramen bubbelen en zacht geworden zijn en de kruimellaag goudbruin en knapperig. Haal de bramencrumble uit de oven en serveer nog warm met een flinke klodder kwark, hangop of kokosroom.