Braziliaans stoofpotje van garnalen en tomaat

de Braziliaanse smeltkroes van culturen vind je terug in dit stoofpotje van garnalen en tomaat in kokosmelk

 

gerecht van de week: Brazilian
kok: Lonneke

“De Olympische Spelen in Brazilië zijn een mooie aanleiding de Braziliaanse keuken te ontdekken. Ik weet dat Brazilië een mengelmoes van culturen is, maar dat de Braziliaanse keuken door alle verschillende culturen die zijn samengesmolten zo’n rijke keuken is, had ik me niet beseft. Je vindt er invloeden uit de Portugese, Japanse, Afrikaanse keuken en meer. Dit traditionele gerecht met garnalen en tomaten gestoofd in kokosmelk is verrassend lekker. Dit gerecht, genoemd ‘Moqueca de Camarão’ (letterlijk ‘stoofpot van garnalen’), klinkt complex, maar het is een heel simpel recept.”

ingrediënten (4 personen)

  • 500 g gepelde garnalen (diepvries)
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • sap van 1 of 2 limoenen
  • 3 el witte wijn azijn
  • 2 of 3 el kokosolie (of olijfolie)
  • 200-250 g tomatenpuree (tomato frito, te koop per pakje van 350 g)
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 1 bosje bosui, in dunne ringetjes
  • 1 rode peper (kan je ook apart houden)
  • 1 el zwarte peper
  • 2 el zout
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 bosje koriander, fijngesneden
  • 400 g rijst

 

recept

Als je de garnalen ingevroren hebt gekocht, laat ze dan even ontdooien. Maak ondertussen een marinade van de knoflook, fijngesneden ui, witte wijn azijn, limoensap en zout. Doe de ontdooide (en uitgelekte) garnalen bij de marinade en laat de marinade minimaal 30 minuten intrekken. Snijd intussen de bosui, tomaten, rode peper en koriander fijn en kook de rijst.

Zet het vuur aan onder een wok en doe als de wok heet is de kokosolie erin. Als de olie goed heet is, bak dan de garnalen met de marinade snel aan op hoog vuur. Als de garnalen gebakken zijn (dat duurt heel kort), bak dan de rode peper (tenminste, als je van pittig houdt), bosui en de blokjes tomaat even aan en voeg de tomatenpuree toe. Roer om en voeg de kokosmelk toe. Laat op zacht vuur een paar minuten stoven. Breng het stoofpotje op smaak met versgemalen zwarte peper en zout en serveer het Braziliaans stoofpotje van garnalen en tomaat met rijst en de koriander als garnering.
Lekker met een (komkommer)salade.