Brigadeiros – Braziliaanse bonbons

Braziliaanse bonbons met kleine twist

gerecht van de week: Brazilian food
kok: Lobke

“Van de Braziliaanse keuken weet ik niets… Nu met de Spelen voor de deur is het hoog tijd me daar eens in te verdiepen. Ik vond een leuke lijst met 24 typisch Braziliaanse gerechten en besloot hieruit een gerecht te kiezen om naar eigen smaak te bereiden. Omdat Lonneke en Jeannette voor een (hartige) maaltijd kiezen deze week, besloot ik een zoete Braziliaanse traktatie te maken. Volgens – schijnbaar – authentiek recept (op basis van gecondenseerde melk), maar dan met een kleine twist door te kiezen voor een decoratie van kokos in plaats van pure hagelslag. Ik had er ook nog een banaan doorgeprakt op het laatst, maar heb het idee dat de brigadeiros daardoor te zacht werden en bleven. Was overigens wel best lekker. Maar heel eerlijk: deze easy to make Braziliaanse bonbons zijn niet mijn favoriet. Ik hou toch meer van échte chocolade …”

ingrediënten (circa 20 stuks)

  • 3 eetl cacaopoeder
  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 g)
  • 15 g boter
  • geraspte kokos of pure hagelslag ter decoratie

recept

Meng cacao, boter en gecondenseerde melk in een middelgrote steelpan en zet op middelhoog vuur. Laat koken, onder voortdurend roeren, tot het mengsel dik wordt, na ongeveer 10 minuten.
Haal van het vuur en laat afkoelen. Vorm met twee ijslepels of andere kleine lepels balletjes van het mengsel.

Rol de balletjes in hagelsag voor een authentieke Braziliaanse traktatie of door kokosrasp, wat ze in de Braziliaanse (zoete) keuken ook veel gebruiken.

Bewaar in de koelkast tot gebruik.