vijgenbrood met geitenkaas en compote van verse vijgen

van verse vijgen kun je heel eenvoudig een heerlijke compote maken

ingrediënten van de week: vijgen & geitenkaas
kok: Lobke

“Gedroogde vijgen eet ik vaak tijdens mijn ontbijt – in mijn kwark met muesli en vers fruit. Ook vind ik ze heerlijk in hartige gerechten, als tegenhanger van sterke smaken zoals paprika, biet en oude kaas. Nu er verse vijgen zijn, koop ik die ook af en toe ter vervanging. Ze proeven naar zomer en doen me ook altijd denken aan Zuid-Frankrijk, waar je ze in de late zomer gegarandeerd gewoon van de bomen kunt eten.”

ingrediënten (4-6 personen)

Brood:

  • 150 g gedroogde vijgen
  • 1 pak broodmix voor donker of boerenbrood
  • 50 g walnoten
  • 50 g pecannoten
  • 2 verse vijgen
  • beetje olijfolie
  • oude geitenkaas (beleg; hoeveelheid naar eigen smaak)

compote:

  • 4 verse vijgen
  • 1,5 eetl witte wijnazijn
  • 2 theel balsamicocrème
  • scheutje citroensap
  • 0,5 zakje vanillesuiker
  • 1-2 theel honing

recept

Snijd de gedroogde vijgen in kleine stukjes en hak de noten klein.

Maak het deeg zoals aangegeven op de verpakking en meng er direct de vijgenstukjes door. Kneed er voordat het de laatste keer moet rijzen de noten door. Snijd 2 vijgen in plakjes en leg ze op het brood en bestrijk met wat olijfolie. Bak het brood zodra het uitgerezen is gaar in een voorverwarmde oven en laat afkoelen.

Snijd 4 verse vijgen in stukjes en doe ze in een pannetje met de rest van de ingrediënten voor de compote. Laat op zacht vuur 30-45 minuten pruttelen tot het een stevige compote is. Roer regelmatig. Laat afkoelen.

Snijd sneden van het brood, beleg met oude geitenkaas en een beetje van de compote.