broodje ham en een tropische smoothie met meloen

kok: Lobke
ingrediënten van de week: meloen & ham

“In de zomer eet ik het graag als voorgerecht of tussendoortje: cantaloupe of galiameloen met rauwe ham eromheen. O zo simpel en o zo’n lekkere combinatie van zoet en hartig. Voor Naar Eigen Smaak wilde ik niet direct de voor mij bekende weg kiezen, dus stapte ik als eerste van de rauwe ham af en dacht na over iets met gekookte ham. En gekookte ham vind ik het allerlekkerste op een ambachtelijk – liefst vers uit de oven – wit (stok)broodje met roomboter. En dat kreeg ik dan dus toch echt niet uit mijn hoofd… Om me er niet ál te gemakkelijk van af te maken, presenteer ik jullie niet alleen een broodje ham met meloen, maar ook een té gekke tropische smoothie met meloen. Als combi een heerlijk ontbijt- of lunchgerecht! Hoewel ik voor de foto een broodje van de bakker heb gebruikt, omdat ik dit gerecht om 7 uur ’s ochtends op donderdag heb gemaakt, zou ik in het weekend absoluut lekker zelf een broodje bakken. Van de geur alleen al krijg ik een zondags gevoel.”

recept (4 personen)
smoothie: 1/2 cantaloupe meloen, 250 gram verse ananas, 1/2 banaan,  1 mango, sap van 2-3 perssinaassappels, 1,5 eetl gesmolten kokosolie

broodje: 4-8 plakken Yorkham, 4 broodjes (of 1/2 pak mix voor witbrood), roomboter, 4 eetlepels granaatappelpitjes, 1 part van de cantaloupe 

Bereid het brooddeeg volgens de verpakking, waarbij je het deeg direct in 4 delen verdeelt en het als 4 broodjes afbakt. NB. de baktijd van het brood is wat korter dan op de verpakking staat, omdat je minder deeg gebruikt. Houd circa 25 minuten aan (op 220C).

Wanneer het brood bijna klaar is, kun je de smoothie gaan maken. Maak de meloen schoon en snijd in blokjes, zelfde geldt voor de mango, ananas (tenzij je voorverpakte blokjes koopt, zoals ik vaak doe) en de banaan.Meng alles in de blender tot een stevige, gladde smoothie. Voeg op het laatst nog 1,5 eetlepel kokosolie toe en mix nog even kort.

Snijd de broodjes open en besmeer beide helften met roomboter. Leg op de onderste helft 1-2 plakken ham. Snijd de meloen in dunne plakjes en leg op de ham en strooi er tenslotte granaatappelpitjes over. Dek het broodje af met de bovenste helft en serveer met een glaasje van de smoothie.