broodje makreel en radijs

broodje makreel en radijs: een gezond Hollands broodje met een knipoog naar de lente

ingrediënten van de week: makreel & radijs
kok: Jeannette

“Broodje makreel en radijs = broodje Hollandse kost. Simpel, snel klaar en niet duur. Als dat niet op en top Nederlands is! Ik ben geen broodeter. Ik geef echt niks om een ‘gewone’ boterham met kaas of worst. Ik eet liever 2x warm op een dag. Maar goed, dat gaat niet zomaar elke dag. Vandaar dat ik op de dagen dat dat niet lukt een broodje of boterham maak dat mij wel echt kan bekoren. Zoals ook deze week. Ik ben echt een visliefhebber en gek op gerookte vis. De rokerige vissmaak gaat goed samen met de lichtscherpe, frisse smaak van verse radijsjes. Ik belegde een simpel wit pistoletje met het knapperige groene loof van een verse bos radijs, salade van radijsjes en zure room en een flink stuk grookte makreel. Heerlijk! En voor diegenen die hadden gestemd op de pasta met romige radijssaus: houd de site in de gaten. In de loop van komende week gaat ie erop!”

ingrediënten (4 pers.)

  • 1 kraakvers (klein) bosje radijsjes
  • 6 eetlepels zure room
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 theelepels mierikswortel (of meer naar smaak)
  • kneepje citroensap
  • peper en zout
  • 1 gerookte makreel
  • 4 witte pistoletjes

recept

Was de radijsjes en het loof grondig, zodat er geen zand meer in zit. Snijd de radijsjes in piepkleine blokjes. Meng de zure room, mayonaise, mierikswortel naar smaak en citroensap door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Meng de radijsjes erdoor.
Haal het vel van de makreel en het visvlees van de graten.

Snijd de broodjes open, beleg ze met de knapperige radijsloof. Verdeel er de makreel en de radijssalade over.