‘broodpudding’ van lange vingers

in plaats van oud brood en melk, heeft deze ‘broodpudding’ met blauwe bessen een basis van lange vingers en koffie verkeerd

 

ingrediënten van de week: koffie & lange vingers
kok: Lobke

 “Lange vingers eet ik al niet meer als koekje sinds ik een klein meisje was. Ik eet ze alleen nog verwerkt in tiramisù. Door dit Italiaanse dessert wéét je gewoon dat de combinatie van lange vingers met koffie (en cacao) nooit, maar dan ook nooit, de plank mis kan slaan. Ik heb ervoor gekozen een gebak te maken volgens de bereiding van ouderwetse broodpudding. Ik weet namelijk nog van vroeger dat ik lange vingers niet meer lekker vond zodra ze een beetje zacht waren geworden als het pak een tijdje open had gelegen. Dit gerecht is de ideale oplossing voor deze oude lange vingers. Want broodpudding maak je normaliter met oud brood, melk en rozijnen. Ik verving deze ingrediënten door lange vingers, koffie verkeerd en blauwe bessen. Wat de lange vingers betreft: je hóeft niet te wachten tot ze oud zijn, met verse koekjes is dit gebak net zo lekker!”

 ingrediënten (6 personen)

  • 150 ml melk
  • 100 ml (sterke) koffie
  • 150 g lange vingers
  • 75 g blauwe bessen
  • 1 theel kaneel
  • 1 theel cacao
  • 2 eetl honing
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • boter om in te vetten
  • poedersuiker om te bestrooien
Hele broodpudding van lange vingers, versierd voor Valentijn :)

Hele broodpudding van lange vingers, versierd voor Valentijn 🙂

recept

Zet 2 kopjes sterke koffie. Verwarm de oven voor op 200C. Breek de lange vingers in tweeën. Breng de melk aan de kook, voeg 100 ml koffie, de honing, kaneel en cacao toe en leg de lange vingers erin. Meng goed door tot het een redelijk gladde brij wordt (er mogen best nog grove stukjes lange vinger inzitten).

Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Meng de eiwitten en vervolgens de dooiers door het lange vinger-cappuccino mengsel. Voeg op het laatst circa 50 gram blauwe bessen toe.

Vet een springvorm van 19 of 20cm in met boter en schep de broodpudding in de vorm. Bak hem 40-50 minuten. Laat afkoelen, haal hem uit de vorm en bestrooi met poedersuiker en de rest van de blauwe bessen.

Serveer er verse koffie of cappuccino bij.