
bruine bonen met tomatenrijst en feta
‘BB met R’, een simpel eenpansgerecht dat binnen 30 minuten klaar is!
ingrediënten van de week: bruine bonen & feta
kok: Lonneke
“Als ik aan bruine bonen denk, denk ik aan een liedje dat mijn vader vroeger zong als we bruine bonen aten: ‘BB met R, dat is bruine bonen met rijst…’ Zelf heb ik – afgezien van de chili con carne met risotto – bruine bonen nog nooit met rijst erdoorheen gegeten. Nu ga ik dat dus eindelijk wel doen! Al is het niet het oorspronkelijke Surinaamse gerecht met bruine bonen en rijst geworden. Dat wordt gemaakt met zoutvlees of met kip. Ik hou het vegetarisch en combineer het met feta en kook de rijst in tomatensaus. Natuurlijk heb ik het oude liedje gezongen tijdens het koken 🙂 Het is nogal een aanstekelijk melodietje dus wees gewaarschuwd als je je deze stokoude hitsong gaat beluisteren…”
ingrediënten (4 personen)
- ca 350 g bruine bonen (1 pot of blik)
- 150 g Dodoni feta
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 paprika, in blokjes
- 1 prei, in dunne ringen
- 2 tl paprikapoeder
- 330 ml tomatenfrito (of een basis tomatensaus)
- 500 ml groentebouillon
- 300 g (zilvervlies)rijst
- olijfolie, zout en peper
- 2 el verse oregano, fijngehakt
- 3 el verse peterselieblaadjes, fijngehakt (liefst platte peterselie)
recept
Giet wat olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg vervolgens de knoflook, prei, paprika en paprikapoeder toe en bak dit vijf minuten mee. Voeg daarna de tomatensaus, bouillon en de rijst toe en meng alles goed. Laat dit ongeveer 15-20 minuten pruttelen totdat het meeste vocht is verdampt (afhankelijk van de kooktijd van de rijst). Roer af en toe om. Voeg op het laatst de oregano en bruine bonen toe. Serveren met de verkruimelde feta en de peterselie. Lekker met een groene salade of wat stokbrood uit de oven.