bucatini met verstopte groente en pancetta

bucatini, een dikke, holle spaghetti, heeft een fijn mondgevoel in deze variant op pasta all’amatriciana, al is netjes eten een uitdaging…

 

ingrediënten van de week: bleekselderij & pancetta
kok: Lonneke

“Toen de kinderen nog kleiner waren, was ik master in het verstoppen van groente in allerlei gerechten. Een stronk broccoli of sperziebonen – of liever haricots verts – aten ze zo op, maar bijvoorbeeld bleekselderij of courgette bliefden ze alleen als het onherkenbaar werd verwerkt in saus of soep. Bleekselderij is in combinatie met wortel een onmisbaar ingrediënt in bijvoorbeeld bolognesesaus of in deze variant op de klassieke Italiaanse spaghetti all’amatriciana. De pastavorm bucatini komt oorspronkelijk uit Napels, ze zijn hol van binnen en een stuk dikker dan spaghetti. In all’amatriciana wordt oorspronkelijk guanciale gebruikt, Italiaans gezouten varkensvlees. Pancetta is – ook in Italië zelf – de meest gebruikte vervanger en voldoet uitstekend. De combinatie met bleekselderij en wortel brengt de zilte, hartige smaak perfect naar boven. Natuurlijk kun je in deze bucatini met verstopte groente en pancetta de bleekselderij, wortel en tomaat naar wens minder fijn hakken. Een verse rode peper erbij is ook heerlijk, maar dat heb ik in deze kindvriendelijke versie maar niet gebruikt.”

ingrediënten (4 personen)

  • 200 g pancetta
  • 8 stelen bleekselderij
  • 4 bospenen
  • 3 uitjes, gehakt
  • 8-10 (pruim)tomaten, ontveld
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 4 ansjovisfilets
  • ½ bouillonblokje
  • 2 tl gedroogde oregano (en liefst ook wat verse oregano voor de garnering)
  • peper uit de molen

recept

Ontvel de tomaten door ze met kokend water te overgieten en even te laten staan. Dan is het velletje er makkelijk af te trekken. Mix de ontvelde tomaten samen met de tomaten uit blik met de staafmixer tot een dunne puree. Snijd eerst de pancetta, dan de wortel en vervolgens de bleekselderij in stukken en hak ze achter elkaar fijn in de hakmolen van de staafmixer (houd de pancetta en de groenten wel apart van elkaar, maar je hoeft zo de hakmolen niet tussendoor schoon te maken). Zet water met zout op voor de pasta.
Verhit wat olijfolie in een grote braadpan en bak hierin de gehakte pancetta met de gedroogde oregano tot de pancetta knapperig is. Voeg dan de gehakte ui toe en bak zachtjes tot de ui bruin begint te worden. Bak vervolgens de gehakte wortel mee en daarna de gehakte bleekselderij. Bak de ansjovisfilets mee en voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Voeg als de selderij en wortel zacht gebakken zijn de tomatenpuree toe en het halve bouillonblokje. Laat een tijdje zachtjes pruttelen en kook ondertussen de bucatini. Voor al dente bucatini is de kooktijd 11 minuten. Breng de saus op smaak met peper en proef of er wat zout bij moet (is in dit recept meestal niet nodig). Serveer met fijngeknipte verse oregano.
Lekker met Parmezaanse kaas en een groene salade.