buddha-bowl-met-knapperige-kikkererwten

Buddha bowl met knapperige kikkererwten

De Buddha bowl is een goedgevulde kom boordevol ‘gezonde’ dingen. Extra lekker: de knapperige kikkererwten.

 

gerecht van de week: ‘bord op schoot’
kok: Jeannette

“Bank-eten dat doen we eigenlijk nooit meer, sinds we een kind hebben. Je moet immers het goede voorbeeld geven. Voor het zover was echter, waren wij doordeweeks niet van de bank te rammen. Na een drukke dag op het werk en een uurtje in de keuken ben je wel even toe aan het betere hangwerk. Ik maakte voor deze opdracht een kom boordevol kruidige Marokkaanse smaken. Dat gaan we vaker doen! Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten. Het zijn voornamelijk kruiden en die heb je vast wel in huis. Of haal ze in huis en gebruik ze ook in andere gerechten. Ik maakte voor dit gerecht knapperige kikkererwten. Echt heerlijk en een goede vervanger voor nootjes. Maak ze ruim van tevoren en bewaar ze luchtdicht. Ook lekker om gewoon zo, bij de borrel te serveren. Werkelijk een klusje van niks. Vind je het toch teveel gedoe, spoel ze dan gewoon af en warm ze even mee met de bulgur.”

ingrediënten (3 personen)

voor de knapperige kikkererwten

  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld
  • 2 el olijfolie
  • 1 el ras-el-hanout
  • bakplaat bekleed met bakpapier

voor de bulgur

  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl ras-el-hanout
  • 1/2 tl zout
  • 1 gedroogd rood pepertje
  • klont boter
  • 1 tl suiker
  •  scheutje azijn
  • 200 g bulgur
  • 400 ml groentebouillon

voor de aubergine

  • 1 aubergine
  • olijfolie
  • grill of grillpan

voor de spinazie

  • scheut olijfolie
  • 1 rode ui, gehalveerd, in dunne ringen
  • 400 g wilde spinazie, gewassen en gedroogd
  • feta

recept

Verwarm de oven voor op ca. 190ºC. Meng de kikkererwten met de olie en ras-el-hanout en verdeel ze over de bakplaat.  Bak de kikkererwten in ca. 25 minuten knapperig. Doe ze over op een bord en laat afkoelen.

Verhit een pan met dikke bodem. Smelt de boter en bak de knoflook aan. Voeg na ca. 1 minuut de kruiden toe en bak ze even mee. Voeg de suiker toe, roer goed door en schenk het azijn erbij. Roer goed door en voeg de bulgur en een scheut bouillon toe. Roer zo nu en dan en voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon toe. Proef af en toe. De bulgur moet nog wel een bite hebben.

Bestrijk de plakken aubergine met olie en grill ze gaar in ca. 5 minuten.

Verhit de olie in een wok of hapjespan. Fruit de rode ui kort en voeg in porties de spinazie toe. Blijf omscheppen en zet na een paar minuten het vuur uit. De spinazie mag zeker nog wel een bite hebben.

Verdeel de verschillende ingrediënten over 3 kommen en bestrooi met de feta en de gebakken kikkererwten.

 

Tip

Bestrooi het gerecht met sumak (te koop bij Marokkaanse of Turkse winkels).

Vervang de bulghur door couscous en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak wel, voordat je de couscous bereid de kruiden even voor. Zo laten ze hun smaken optimaal los.