bulgursalade-met-vijgen-en-fèta

bulgursalade met vijgen en feta

Deze bulgursalade met vijgen en feta is het perfecte maal voor doordeweeks. Je kunt hem goed voorbereiden en perfect koud eten.

 

ingrediënten van de week: vijgen & geitenkaas
kok: Jeannette

“Oe, ik heb me een keertje tegengegeten met verse vijgen. En daar werd ik heel ziek van. Dus ik geef op dit moment de voorkeur aan de gedroogde variant. Nu volop verse oogst. Ik koop ongezwavelde op de markt, bij een biologische kraam. Lekker om zó uit het vuistje te eten en ook heerlijk om mee te koken! Ik combineerde ze met bulgur, verse kruiden, pompoen en amandelen. Een gezond, voordelig én eenvoudig maal, boordevol herfstsmaken. Perfect voor doordeweek. En het restje? Dat eet je lekker als lunch. Mmmmmmm.”

ingrediënten

  • ca. 12 gedroogde babyvijgjes
  • (vers) sinaasappelsap
  • 1 kleine pompoen
  • olijfolie
  • zeezout
  • klont roomboter
  • 1 sjalot
  • 1-2 gedroogde pepertjes
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 300 g bulgur
  • ca. 600 ml groentebouillon
  • ca. 150 g (geiten)feta
  • optioneel: verse kruiden als munt, platte peterselie en koriander
  • ca. 3 el amandelschaafsel

recept

Doe de vijgjes in een kommetje en giet er zoveel sinaasappelsap bij dat ze net onder staan. Laat ze een aantal uren zo staan (afhankelijk van hoe vers de vijgjes zijn hebben ze meer of minder tijd nodig om lekker zacht te worden).

Schil eventueel de pompoen, snijd hem in stukken, verdeel de stukken over een bakplaat en besprenkel met olijfolie, zeezout en peper. Laat de pompoen in ca. 20 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven van 200°C.

Smelt de boter in een ruime (braad)pan. Fruit het sjalotje aan. Voeg de kruiden toe en laat deze even meebakken. Voeg eventueel nog een klein scheutje olijfolie toe en bak de bulgur kort aan bij de kruiden. Voeg een deel van de bouillon toe en laat dit op laag vuur opnemen. Voeg telkens een klein scheutje extra toe en ga hiermee door totdat de bulgur beetgaar is.

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.

Verwijder de steeltjes van de vijgen en meng ze door de bulgur. Meng ook de pompoenstukken door de bulgur en verkruimel de fèta erover. Bestrooi de salade met verse kruiden en strooi er op het laatst het amandelschaafsel over. Je kunt eventueel wat harissa aan de bulgur toevoegen of extra pittig kruiden door een rode peper mee te bakken met de kruiden voor de bulgur. Lekker met merguez-worstjes.

tip

Neem je de salade mee naar je werk de volgende dag, bestrooi de salade dan niet met amandelschaafsel maar neem dat apart mee. Zo blijft het lekker knapperig.