burrito met bruine bonen, feta en kip

burrito’s zijn het ideale ‘restjes-gerecht’, met de vulling kun je naar hartenlust variëren

kok: Lobke
ingrediënten van de week: bruine bonen & feta

“Toen ik onlangs vriezer, koelkast en voorraadkast eens ging opschonen om producten die tegen de datum liepen ‘op te koken’, kwam ik onder meer een pak tortilla’s tegen. Het is alweer even geleden dat ik Mexicaans kookte, dus ik besloot burrito’s te gaan maken: knapperige, gevulde tortilla’s uit de oven. Een simpel, lekker en perfect ‘restjes-gerecht: met de vulling kun je naar hartenlust variëren. Dit burrito-gerecht bestaat compleet uit ingrediënten die ik tijdens het mijn opruimen van de keuken tegenkwam (m.u.v. de verse koriander). Mijn voorraad is nu weer ‘up tot date’ en wij hebben lekker zitten smullen van deze gevulde tortilla’s uit de oven.”

ingrediënten (voor 2-3 personen)

  • 100 g feta
  • 4-5 groene pepers
  • 0,5 blikje maïs (75 g)
  • 0,5 bouillonblokje (kippen- of groente-)
  • 1 pot bruine bonen (xx g)
  • 0,5 zoete aardappel/bataat (150-200 g)
  • 1 kleine rode ui
  • 200 g kippendij
  • 2 – 3 grote tortilla’s
  • 0,5 pakje frito (150 ml)
  • 15 – 20 g verse koriander
  • 1 eetl paprikapoeder
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 1-2 eetl crème fraîche

Tip1: voor een vegetarische versie kun je de kip straffeloos weglaten
Tip2: grote trek? Eet er dan gekookte zilvervliesrijst en/of een groene salade met guacamole bij

recept

Verwarm de oven voor op 180C.

Snipper de ui en snijd de zoete aardappel in blokjes. Leg alles op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olie, strooi er zout over en zet circa 20 minuten in de oven.

Snijd de kip in reepjes, wrijf in met olijfolie en het paprikapoeder. Verhit een grillpan en grill de kip gaar (en krokant).

Verwarm de frito, brokkel er 0,5 bouillonblokje in. Snijd 3/4 van de koriander fijn en toe aan de frito. Zet van het vuur zodra het gaat ‘koken’.

Giet bonen en maïs in een vergiet en spoel schoon. Laat goed uitlekken.

Snijd de feta in blokjes en maal er wat peper over. Snijd de groene pepers in smalle ringetjes (bewaar er een paar ter garnering).

Meng de bonen en maïs in een kom met de kip, zoete aardappel, rode ui, feta, pepers en crème fraîche.

Verwarm de oven naar 200C

Vul de tortilla’s, vouw ze dicht en leg ze elk met de vouw naar beneden op een ovenbestendig bord of samen in een ovenschaal. Doe er een klein beetje saus op en zet ze circa 10 minuten in een hete oven. Schep de saus erover en garneer met ringetjes peper en de rest van de koriander. Brokkel er evt nog wat feta over of een schep zure room of kwark.