cheesecake met frambozen en stroopwafel

makkelijk te bereiden en leuk om mee te nemen naar een picknick, deze cheesecake

 

ingrediënten van de week: frambozen en room
kok: Lobke

“Persoonlijk vind ik bij cheesecake dat er teveel ‘cheese’ is en te weinig ‘cake’. Daarom is deze cheesecake anders. Feitelijk is het niet eens een cheesecake. Zo eentje waar je punten uit kunt snijden. Die mooi stijf is en een strakke bodem heeft. Nee, dit is gewoon een potje met lekkers 🙂 Lekkers dat smaakt als lemon-cheesecake met rood fruit en caramel. De verhouding tussen ‘bodem’ en roomkaas kun je per persoon aanpassen, al naargelang de wensen van je gasten! En: als je deze cheesecake in een potje met deksel doet, kun je ‘m meenemen naar een picknick in het park of weggeven als culinair cadeautje. Dit verwen-potje is supersnel klaar, mits je ervoor zorgt dat je een blikje caramel in de koelkast hebt staan*. Geen caramel paraat? Geen nood: een toefje slagroom kan ook.”

ingrediënten (4 personen)

  • 250 g frambozen
  • handjevol rode besjes
  • 100 g mascarpone
  • 1 citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • klein bekertje slagroom (125 g)
  • 4 (kleine) stroopwafels
  • 4 volle eetl caramel*

*Caramel maak je door een blikje gecondenseerde melk gedurende circa 4 uur in ruim kokend water te zetten (steeds even met wat water uit de waterkoker bijvullen).

recept

Snijd de stroopwafels in kleine stukjes en verdeel over 4 schaaltjes of potjes.

Rasp de gele schil van de citroen. Meng deze citroenzest met de mascarpone, 3-4 eetlepels citroensap en een half zakje vanillesuiker.

Klop de slagroom stijf met de andere helft van de vanillesuiker. Meng 2 eetlepels door de mascarpone en bewaar de rest in de koelkast.
NB. Je kunt ook slagroom uit een spuitbus gebruiken (of zelfs helemaal geen slagroom toevoegen) 

Schep de citroen-mascarpone op de stroopwafelstukjes, schep daar de frambozen en besjes op en eindig met een volle eetlepel caramel per bakje.

Ik houd niet van slagroom op mijn toetje, maar voor wie wil: top af met een klodder slagroom.

 

cheesecake in een potje

om mee te nemen of cadeau te geven: cheesecake in een potje