chili sin carne met risotto en noten

makkelijk om voor een grote groep mensen te maken: ‘superfoodzame’ chili van peulvruchten, groenten en noten met risotto van zilvervliesrijst

 

ingrediënten van de week: rijst & cashewnoten
kok: Lonneke

“Deze chili sin carne met risotto en noten maakte ik met mijn zus toen ik bij haar in Italië was. Het was eind oktober, prachtig weer en we aten buiten. De ingrediënten van deze week, rijst en cashewnoten, werden pas na mijn trip naar Italië definitief. Als je goed naar de zonnige receptfoto kijkt, zie je geen cashewnoten maar walnoten… Omdat de walnotenbomen van mijn zus dit jaar een zeer overvloedige oogst hadden, was dat in Italië een meer logische keuze. Uiteraard kan dit recept ook met cashewnoten. Al met al is het een heerlijk gerecht zonder vlees. Na alle negatieve berichten over vleesconsumptie is dat best prettig. Het recept is zelfs veganistisch. Maar dat hoef je tafelgenoten die een zuur gezicht trekken bij het woord ‘veganist’ natuurlijk niet te melden… 😉 Serveer met wat schaafsel van pure chocolade. Lijkt vreemd, maar smaakt wonderwel!”

ingrediënten (4 personen)

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 el extra vierge olijfolie of kokosolie
  • 2 tl korianderzaad (en evt. extra mosterdzaad)
  • 1 rode peper, gehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 winterwortel, in stukken
  • 3 aardappels, geschild en in stukken
  • 1 groene of gele paprika, in stukken
  • 150 g rauwe cashewnoten (of walnoten), in stukjes
  • 400 g gemengde bonen (kidney, borlotti, bruine en/of witte bonen), gekookt of uit blik
  • 1 blik pruimtomaten
  • 2 tl zout
  • ca. 100 ml rode wijn (of rode wijnazijn)
  • ca. 50 g pure chocolade, geschaafd

voor de risotto:

  • 3 kopjes zilvervliesrijst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • verse peterselie, fijngehakt
  • zout en peper

recept

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en bak hierin het korianderzaad (en eventueel mosterdzaad). Voeg de ui, knoflook, rode peper, komijn, paprikapoeder en oregano toe en bak een paar minuten. Voeg paprika, wortel, aardappel toe en bak het al roerend een paar minuten aan. Voeg dan de tomaten, bonen, noten, rode wijn, zout en een kopje water toe en laat het minimaal 30 minuten zachtjes koken.

Maak ondertussen de risotto: bak de ui in een ruime hoeveelheid olie tot hij glazig is. Voeg de (zilvervlies)rijst toe en roer goed. Roer lepel voor lepel de groentebouillon bij de rijst en blijf roeren tot de bouillon geheel is opgenomen. Herhaal tot de rijst gaar is. Zorg dat de risotto niet te droog wordt, voeg eventueel extra bouillon en wat olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper en roer op het laatste de peterselie door de risotto.

Proef de chili en breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. Serveer de chili met de risotto en de geschaafde pure chocolade.

Tip uit Italië: als je rauwe bonen zelf kookt met wat kombu alg heb je minder last van gassen…