
‘chili’ van kidneybonen en bataat
afhankelijk van je kruiden-voorraad, kost dit gerecht weinig aan inkoop
thema: budget koken
kok: Lobke
“Voor mij staat budget-koken eerder gelijk aan ‘koken-met-wat-ik-nog-in-huis-heb’ dan aan goedkoop inkopen doen. Wanneer mijn geld bijna op is, koop ik alleen het hoognodige en combineer dat met dingen uit mijn voorraadkast en vriezer. Deze vegetarische ‘chili’ is daar een voorbeeld van. Het is een variatie op een gerechtidee uit de ‘budget-koken’-uitgave van Hallo Jumbo. Mocht je zelf niet veel kruiden en smaakmakers (zoals ui, knoflook, chilisaus) in huis hebben, lees dan zeker even mijn tips om dit gerecht ook een budget-gerecht te laten zijn wanneer je alle ingrediënten nog moet kopen.”
ingrediënten (2-3 personen)
- 1 grote zoete aardappel / bataat (ca 250-300 g)
- 1 blik kidneybonen (400 g)
- 1 pakje passata (500 g)
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 theel komijn
- 1 theel paprikapoeder
- 1 theel kurkuma
- 1 eetl chilisaus of 1 mespunt chilipoeder
- 1 teentje knoflook
- 1 (rode) ui
- olie
- peper
- 1 bekertje zure room of 4 eetl kwark
- 2 theel (gedroogde) dragon
optioneel:
- 3 takjes verse koriander
- wat gemengde sla
- 2-3 tortilla’s of een half stokbrood
Tip: kruiden kopen is niet per se ‘budget’, zeker wanneer je ze verder nooit gebruikt. Dus:
- Heb je de kruiden en chilisaus niet in huis, koop dan alleen chili-kruiden en voeg daarvan 3 theel aan de passata toe. Of: koop een blik chilibonen in saus en voeg 1 tomaat toe ipv de passata.
- De dragon kun je ook vervangen door gedroogde munt of basilicum of verse koriander. Of weglaten.
- Op de markt of in Turkse winkeltjes kun je veel kruiden zelf ‘scheppen’ en ben je een stuk minder kwijt dan voor kruidenstrooiers uit de supermarkt.
recept
Snipper de ui. Verhit de olie, knijp de knoflook erin uit en fruit samen met de ui. Voeg de stukjes zoete aardappel toe en bak kort mee. Voeg de passata toe, samen met de kurkuma, paprikapoeder, komijn, bouillonblokjes en chilisaus (en de fijngesneden verse koriander). Roer goed door en laat op laag vuur pruttelen (ca 15-20 min onder af en toe roeren), zodat de saus dik wordt en de zoete aardappel zacht.
Spoel de kidneybonen af en voeg toe aan de saus. Verwarm even door.
Meng de zure room of kwark met de dragon.
Serveer met wat sla en/of een tortilla (1 minuut aan elke zijde in een koekenpan opwarmen)