
citroen-aardappelsalade met ei en ansjovis
blijven er met Pasen eieren over? In deze smaakvolle en budgetvriendelijke aardappelsalade komen ze van pas
ingrediënten van de week: citroen & ei
kok: Lonneke
“Bij veel katholieken is het de gewoonte om op Goede Vrijdag – de dag dat christenen de kruisiging van Jezus herdenken – geen vlees te eten, maar vis. Zo ben ik zelf ook opgegroeid. Ik heb geen idee hoe deze gewoonte precies is ontstaan. Waarschijnlijk liggen er verschillende oorzaken aan ten grondslag. Een praktiserend katholiek ben ik al lang niet meer, maar ik vind het leuk tradities in ere te houden. En ik vind het ook wel wat hebben, dat idee van vasten en soberheid op Goede Vrijdag. Daarom maak ik met de ingrediënten van deze week, ei en citroen, een sobere (en budgetvriendelijke) citroen-aardappelsalade met ei en ansjovis. De smaak is allesbehalve sober, maar juist vol en rijk. Ook lekker met Pasen, wanneer je gekookte eieren over hebt of wanneer dan ook.”
ingrediënten (4 personen)
- 3 eieren
- 1 citroen
- 1 kg aardappelen
- 500 g sperziebonen
- 50 g ansjovisfilets (= 1 blikje)
- 100 g crème fraiche
- 20 g platte peterselie
- 1 teen knoflook, geperst
- extra vierge olijfolie
- peper en zout
recept
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter (het komt niet zo precies). Kook de aardappelen in water met wat zout in 20 minuten gaar.
Verwijder de uiteinden van sperziebonen en snijd de bonen doormidden. Kook de sperziebonen de laatste 5 tot 10 minuten met de aardappelen mee tot ze gaar zijn. Giet het geheel af en laat het staan tot gebruik met de deksel op de pan.
Kook ondertussen de eieren hard in ongeveer 8 minuten (of gebruik gekookte eieren die je over hebt). Laat de eieren afkoelen (‘schrikken’) onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in kleine blokjes.
Snijd de peterselie fijn en meng het door het ei. Laat de ansjovis uitlekken en snijd of hak ze heel fijn. Rasp de schil van de citroen. Pak een kleine kom en meng hierin de crème fraiche met de ansjovis, de knoflook en het citroenrasp. Schep deze dressing door de aardappelen en sperziebonen. Breng op smaak met peper (door de ansjovis is extra zout meestal niet nodig) en voeg eventueel wat olijfolie en citroensap toe. Garneer de aardappelsalade met het mengsel van peterselie en ei.
Lekker met vers stokbrood.