citroengebakje met bosfruit

dit citroengebakje is half cake, half pudding

kok: Lobke
ingrediënten van de week: ei & citroen

“Een ei hoort erbij met Pasen, maar in welke vorm, dat mag je lekker zelf beslissen 🙂 Ik heb ‘mijn’ ei verwerkt in dit verrassende citroengebakje dat voor de helft een cakeje is en voor de andere helft een pudding. En gewoon met één simpel beslag. Je hebt het beslag in 10 minuutjes klaar en verder doet de oven het werk. Het beste kun je dit soort cakejes in (glazen) ramekins maken, dan kun je elk citroengebakje mooi op een bord ‘uitstorten’. Ik had deze schaaltjes niet, dus heb ik de gebakjes gewoon in de schaaltjes geserveerd. Voordeel is dat de pudding dan echt een verrassing is :). Fijne Pasen!”

ingrediënten (6 gebakjes)

  • 2 citroenen
  • 40 g boter + een klein beetje om in te vetten
  • 3 eieren
  • 40 g bloem
  • 175 ml (plantaardige) melk
  • 125 g poedersuiker
  • snuf zout
  • vers bosfruit, zoals blauwe bessen, frambozen en/of aardbeien

 

recept

Verwarm de oven voor op 180C.

Smelt de boter en laat wat afkoelen.

Rasp de schil van de citroengeel met een fijne rasp of zest-schraper. Pers de citroenen uit.

Splits de eieren en mix de eidooiers met het citroensap, de zest, 100 g poedersuiker, de bloem, de melk, het zout en de boter tot een dun ‘beslag’.

Klop in een andere kom het eiwit met de rest van de poedersuiker (25g) stijf.

Meng het stijfgeslagen eiwit met het beslag tot het helemaal opgenomen is.

Vet 6 ramekins in met wat boter en verdeel het beslag erover.

Zet ze in een braadslede en vul deze met heet water totdat de bakjes voor de helft onder water staan.

Bak de puddingcakejes in 40 minuten goudbruin. Neem de bakjes uit de ovenschaal en laat ze 5 minuten afkoelen. Serveer ze in de bakjes of stort ze uit op een bordje en leg er vers bosfruit en eventueel nog wat poedersuiker of slagroom op.