
citrusfruit met muntsiroop
volop verkrijgbaar in de winter: citrusfruit. Lekker in combinatie met de kruidige muntsiroop met gember.
ingrediënten van de week: (bloed)sinaasappel & munt
kok: Jeannette
“De opdracht was: bloedsinaasappel en munt. Bloedsinaasappels zijn moeilijk verkrijgbaar. Je vindt ze voornamelijk bij de biologische winkel. Niet altijd om de hoek, en om nou speciaal daarvoor naar een biowinkel te gaan, dat hoeft echt niet. Dit gerecht kun je prima met andere soorten citrusfruit maken. Bloedsinaasappels hebben iets bedwelmends qua smaak. Vrij uitgesproken. Heerlijk, maar ach, een goed rijpe navel is ook prima! Een feest op je bord: verschillende soorten citrusfruit. Bovendien boordevol vitamines en vezels. Citrusfruit gaat heel goed samen met frisse munt, het bittertje van de gebrande amandelen en het kruidige, scherpe van gember. Ik voegde nog wat medjooldadels toe. Nu ook volop verkrijgbaar en ook heerlijk bedwelmend van smaak.”
ingrediënten (2-4 personen)
- 250 g suiker
- 250 ml water
- 1/2 bos munt (van de Turk of Maroc)
- 3 cm verse gember, geschild in stukken
- 1/2 limoen, sap
- 1 grapefruit
- 2 kleine bloedsinaasappels
- 1/2 limoen
- 1 handsinaasappel
- 4 medjooldadels
- 1 el amandelschaafsel
- 1 tak verse munt
recept
Zet de suiker met het water en de munt, gember en limoensap op laag vuur op en laat de suiker oplossen. Zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost en laat het mengsel min. 1 uur staan. Zeef het en laat de suikersiroop in ca. 20 minuten inkoken. Schenk het over in een (gesteriliseerde) fles en laat afkoelen.
Snijd ondertussen van het citrusfruit de boven- en onderkanten en snijd de schil er rondom dik af. Snijd de citrusvruchten in dunne plakken, verdeel ze over een platte schaal. Snijd de dadels in kleine stukjes en verdeel ze over het fruit. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Besprenkel het fruit met de muntsiroop en verdeel het amandelschaafsel erover. Bestrooi met muntblaadjes.