courgette-quiche met rode pesto

bij ons thuis is het ‘maandag, quichedag’

 

gerecht van de week: quiche
kok: Lobke

“Bij ons thuis staat er om de maandag, dus elke twee weken, een quiche op het menu. Ik ben niet iemand die doet aan woensdag (vegetarisch) gehaktdag en vrijdags een visje, maar deze ‘vaste’ quichedag komt voort uit de afhaaldienst die ik buren biedt. Vorig jaar ben ik gestart met ‘Le four de Lila’, waarbij buren bij mij een quiche kunnen afhalen. Via Whatsapp laat ik weten welke twee quiches er de komende maand op het menu staan en dan kunnen buren en vrienden die in de buurt wonen erop inschrijven. En uiteraard bak ik dan ook een extra quiche voor onszelf. Het leuke aan quiches is dat je eindeloos kunt variëren met de vulling en ze nooit gaan vervelen. Tijdens een weekendje Ardennen ontdekte ik een heel tof kookboek met hartige taarten en dat heeft me weer op veel nieuwe ideeën gebracht. Zoals deze quiche met courgette. In het kookboek is het een totaal ander recept, maar het idee van plankjes courgette in een quiche leek me briljant. En dat is het ook :)”

ingrediënten

deeg:

  • 250 g bloem
  • 115 g boter
  • scheutje olijfolie
  • 4 eetl water
  • 1 ei
  • snuf zout

vulling:

  • 1 flinke courgette
  • 2 eetl rode pesto
  • 1 ui
  • 100 g feta
  • 3 eetl zwarte olijvenringen (uit pot)
  • 2 eetl zongedroogde tomatenreepjes uit pot +1,5 eetl olie uit de pot
  • handvol rucola
  • 2-3 eieren
  • 75 ml melk
  • 75 ml kookroom
  • 1 eetl Italiaanse kruiden
  • olijfolie
  • zout en peper
  • beetje bloem

recept

Meng de ingrediënten met een mixer met deeghaken tot een deeg en kneed door tot het soepel is. Maak er een bal van en leg, gewikkeld in huishoudfolie, minimaal 10 minuten in de koelkast.

Snijd de courgette in plakjes en bak deze een paar minuten in olijfolie met de Italiaanse kruiden. Ze hoeven niet gaar te worden, het vocht moet er wat uit en de smaak van de kruiden erin. Laat uitlekken in een vergiet bekleed met keukenrol

Snipper de ui en bak deze in de pan van de glazig. Meng met de rode pesto.

Snijd de feta in blokjes. Mix de olijven, tomatenreepjes met olie, de helft van de feta en de rucola tot een soort tapenade.

Verwarm de oven voor op 200C.

Vet een quichevorm (26-28 cm) in met wat boter of olie. Rol het deeg uit op wat bloem en bekleed de vorm ermee. prik met een vork gaatjes in het deeg.

Smeer de pesto-uitjes uit over de bodem. Verdeel de courgette-plakken over de bodem en bestrooi met zeezout en peper. Verdeel de rest van de feta over de vulling.

Klop de eieren met de melk en room. Voeg de olijven-’tapenade’ toe en meng er goed door. Schenk over de quiche-vulling.

Bak de quiche in 25-35 minuten gaar.

Serveer eventueel met een salade, gemaakt van de rest van de rucola.